Tuvojas noslēgumam divas lielas LNMM izstādes

Jānis, 19.10.2010., 11:35

Pēdējo nedēļu (līdz 24.oktobrim) Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) ir apskatāma latviešu glezniecības vecmeistara Ausekļa Baušķenieka simtajai jubilejai veltīta retrospektīva darbu izstāde "Blēņu stāsti".
Savukārt līdz 31.oktobrim interesentiem ir iespēja iepazīties ar pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi "Art Deco stils – starpkaru perioda mode", kas notiek Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20).

Blēņu stāsti
Auseklim Baušķeniekam – 100

asaAuseklis Baušķenieks (1910–2007) ir viens no savdabīgākajiem un populārākajiem 20.gs. Latvijas māksliniekiem. Izstāde "Blēņu stāsti", kas veltīta gleznotāja simtgadei, sniedz ieskatu gandrīz 50 gadu ilgajā radošās darbības vēsturē – no pašiem pirmsākumiem 1940.gadu beigās līdz pat pēdējam darbam, kas tapis divus gadus pirms mākslinieka nāves – 2005.gadā.

Ausekļa Baušķenieka reālistiski satīriskā daiļrade vai paradoksu glezniecība ir savrupa parādība 20.gs. latviešu mākslā, kas neiekļaujas nevienā no formulētajām izteiksmēm šajā laika periodā. Kaut sākotnēji sevi apliecinājis kā cerīgu gleznotāju, laika gaitā Baušķenieks izkristalizēja savu daiļrades dominanti, par ko kļuva zīmējums un satīrisks stāsts.

Ekspozīcijas darbi atspoguļo autoru kā asprātīgu laikmeta portretistu un labu psihologu, kura mākslas galvenais varonis ir cilvēks ar visām savām vājībām un dīvainībām. Mākslinieka kompozīcijās tēlotas ikdienas ainas caurstrāvo ironiskas un groteskas intonācijas, kas liek skatītājam pasmaidot aizdomāties par daudzām situācijām no neierasta skata punkta.

Izstādi "Blēņu stāsti" apskatīja jau vairāk nekā 8 500 apmeklētāju.

IZSTĀDES DARBA LAIKI:
Katru dienu 11:00 – 17:00, kase 11:00 – 16:45
Piektdienās 11:00 – 20:00, kase 11:00 – 19:45
Otrdienās slēgts

BIĻEŠU CENAS:
Pieaugušie: LVL 2,50 (2,00)*
Skolēni, studenti, pensionāri: LVL 1,50 (1,00)
Ģimenes biļete (1-2 pieaugušie ar 1-4 bērniem līdz 16 g.v.): LVL 4,00
* Iekavās norādītas cenas 1 apmeklētājam grupā, kurā ir vismaz 8 dalībnieki. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.


Art Deco stils – starpkaru perioda mode
Modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva (Parīze) tērpu kolekcijas izstāde

bIzstāde "Art Deco stils – starpkaru perioda mode" no Aleksandra Vasiļjeva Parīzes kolekcijas veltīta Eiropas sieviešu modes evolūcijai starpkaru periodā (1918–1939). Tajā eksponēti 80 tērpi un vairāk nekā 200 aksesuāru, kā arī fotogrāfijas un gleznas, kas attiecas uz 20.gs. 20.–30.gadu periodu un stāsta par pārmaiņām, ko pārcieta tā laika Eiropas mode, kad par vadošo arhitektūras, interjera un dekoratīvi lietišķās mākslas stilu kļuva Art Deco stils, kas savu nosaukumu ieguva Parīzes Starptautiskajā modernās dekoratīvās un rūpnieciskās mākslas izstādē "Exposition internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes" 1925.gadā.

Art Deco attīstījās aptuveni 15 gadus Eiropā un Amerikā un iezīmēja jaunu laikposmu modes vēsturē. To uzskata par pēdējo lielo stilu Eiropas modē, kas kļuvis par finansiālās labklājības, uzplaukuma, greznības un elegances simbolu. Art Deco stilam un tā estētikai, līdzīgi kā avangarda parādībām 20.gadsimta kultūrā, bija elitārs raksturs. Stils rezultējās kā mākslas un dzīves izsmalcinātība un vienlaicīgi guva nozīmīgus panākumus gan mākslas, gan komercijas jomā.

Kokaīns, viendzimuma attiecības, zīda zeķes, čarlstons un džezs, dzīve kā mūžīgi svētki piederēja Art Deco un divdesmito gadu dzīvesstilam, tāpat kā laikmeta apsēstība ar ātrumu, ko piedāvāja tehnikas jaunās iespējas. "Lielā depresija" pārtrauca bezrūpīgo divdesmito svinēšanu. Stils meta kūleni, lai trīsdesmitajos gados piezemētos pieticībā, tikumībā un ģimenes morālē, jaunie totalitārie režīmi propagandēja sievietes – mātes, sievišķības, veselīga ķermeņa spēka kultu. Ar to iesākās negarā, liesmainā Art Deco noriets.
Izstādes ekspozīciju Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam ir veidojis Aleksandrs Vasiļjevs (Alexandre Vassiliev) – pasaulē plaši pazīstams modes vēsturnieks, teātra dizainers un kolekcionārs. Viņš ir arī 27 modes vēstures grāmatu un vairāku dokumentālo filmu autors, lektors un izstāžu projektu veidotājs. Aleksandrs Vasiļjevs dzimis Maskavā 1958. gadā un 1982. gadā emigrējis uz Parīzi. 2000. gadā Latvijas Nacionālajā operā viņš veidoja baleta "Riekstkodis" māksliniecisko noformējumu, bet 2009. gadā pirmo reizi daļu no savas Parīzes kolekcijas parādīja Rīgā izstādē "Viktorijas laika mode". Aleksandrs Vasiļjevs regulāri lasa lekcijas un vada seminārus visā pasaulē, arī Rīgā. Izstāde "Art Deco stils" iepriekš daļēji bija eksponēta Parīzē, Sidnejā, Honkongā, Tokijā, Santjago, Stambulā un Maskavā.

Divarpus mēnešu laikā izstāde "Art Deco stils – starpkaru perioda mode" Rīgā piesaistīja ap 20 000 skatītāju uzmanību.

IZSTĀDES DARBA LAIKI:
Katru dienu 11:00 – 17:00, kase 11:00 – 16:45
Trešdienās 11:00 – 19:00, kase 11:00 – 18:45
Pirmdienās slēgts

BIĻEŠU CENAS:
Pieaugušie: LVL 3,00
Skolēni, studenti, pensionāri, maznodrošinātie: LVL 1,00
 

Preses materiālu sagatavoja:

Nataļja Sujunšalijeva
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja
Reklāmas un informācijas darba kuratore
T: (+371) 67 357527
F: (+371) 67 357520
E: pr.service@lnmm.lv
I: www.lnmm.lv
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties