Tēlniecības izstāde "T-Faktors"

Māra Lāss, 02.11.2015., 18:00

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā, tiks atklāta izstāde "T-Faktors", kurā būs iespēja iepazīt Latvijas tēlnieku jaunākās paaudzes – LMA studentu un absolventu, veikumu. Izstādes atklāšana notiks š.g. 6. novembrī plkst. 17.00.

Tēlniecības izstāde "T-FAKTORS"Izstādes organizatore un kuratore ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Olga Šilova. Iespēju rīkot izstādi LMS galerijā tēlniece Olga Šilova ieguva, uzvarot LMS ikgadējās vizuālās mākslas izstādes "Rudens 2014/ Melnie suņi" konkursā ar darbu "Tepiķis". LMS balvu māksliniece izvēlējusies izmantot nevis personālizstādes izveidei, bet gan izstādē iepazīstināt ar savu audzēkņu - LMA jauno tēlnieku, veikumu.

Olga Šilova skaidro: "Kļūt par šīs izstādes kuratori mani mudināja Latvijas tēlniecības situācija mākslas dzīves kontekstā. Ceru, ka izstāde lauzīs aplamo priekšstatu par tēlniekiem kā vienīgi fiziskā darba darītajiem, aprobežotiem amatniekiem, kuru "vieta ir kapos’’ – darinot kapu pieminekļus. Šīs izstādes mērķis ir parādīt plašākai publikai mūsu tēlniecības studentu radošo potenciālu. Mākslas akadēmijā tieši tagad veidojas jauna talantīgu tēlnieku paaudze. Ir visi priekšnoteikumi, lai, izejot ārpus Mākslas akadēmijas sienām, jaunie tēlnieki radītu nozīmīgus darbus gan Latvijā, gan ar saviem darbiem pārstāvētu savu valsti starptautiskā arēnā. Lai tas notiktu, ir nepieciešams, lai šos autorus ieraudzītu un novērtētu mūsu mākslas zinātnieki, žurnālisti, izstāžu kuratori. Savukārt jaunajiem māksliniekiem izstāde ir lieliska iespēja paskatīties uz sevi kritiski, samērot savu devumu ar ekspozīcijas kopumu, nospraust jaunus radošos mērķus."

Izstādes nosaukuma "T-faktors" atšifrējums: "T" – tēlniecība, "faktors" - ietekmējošais spēks, iemesls; parādības, procesa attīstības nosacījums, cēlonis. Tēlniecības klātbūtne šajos darbos ir vērojama tematiskā, formālā vai metodiskā izpausmē. Olgas Šilovas izvēlētie darbi iepazīstina ar jauno tēlnieku radošo attīstību no studiju pirmā kursa līdz maģistra diplomam. Vairāki no māksliniekiem sevi jau ir pierādījuši starptautiskās izstādēs un simpozijos, bet daži savus darbus plašākai publikai rāda pirmo reizi.

Darbu radīšanai izmantoti kā klasiskie, tā arī netradicionālie materiāli un tehnikas: plastilīna un māla veidojumi, metinājums, metāla lējums, kompozītie materiāli, ready-made, instalācija, kinētiskie objekti, un atklāšanas dienā pat performance - tetovējums.

Izstādē atklājas jauno autoru ieinteresētība plašā tēmu lokā, kur ietvertas gan radošā procesa nianses, gan cilvēka personības izpēte, gan sabiedrisko procesu norises. Jaunie tēlnieki ir vērīgi, asprātīgi, uzstājīgi un reizēm arī ļoti tieši, viņi nekautrējas un nebaidās skart neērtus jautājumus.

Izstādē piedalās: Kristaps Andersons, Rihards Ābeltiņš, Anete Bajāre, Rūdolfs Bērziņš, Sanita Čevere, Laima Daberte, Ansis Dobičins, Anna Egle, Zane Elerte, Amanda Krūmiņa, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Anna Rasmus, Andrejs Ratkevičs, Marks Rožencovs, Solvita Rulle, Svetlana Saveļjeva, Ilona Sparāne, Una Stahovska, Agita Šteinberga, Līga Trēgere, Lauris Vītoliņš, Justīne Zepa, Madara Zepa.

Atbalsta: Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Mākslinieku savienība.

Izstādes "T-FAKTORS" atklāšana notiks 6. novembrī plkst. 17.00 Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā.

Izstāde apskatāma no 7. novembra līdz 6. decembrim.
LMS galerijas darba laiks: P., O., T., C., P., S., Sv. 12.00 – 17.00.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany

Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Robertunsab


ienāktreģistrēties