"Tehnoannas pagrabiem – 20!"

Linda Lūse, 30.10.2015., 09:03

Pirmais interaktīvais zinātnes centrs Baltijas valstīs "Tehnoannas pagrabi" šogad svin savu 20. dzimšanas dienu, ko atzīmē ar ekspozīciju "Tehnoannas pagrabiem – 20!" galerijā "Istaba" no 6. līdz 28. novembrim.

"Tehnoannas pagrabiem – 20!"Dzimšanas dienas ekspozīcijā iekļauti to mākslinieku un autodidaktu darbi, bez kuriem nebūtu zinātnes centra oriģinālo ekspozīciju. "Tehnoannas pagrabi" – tā ir robežu pārkāpšana, tā ir arī "lietu, kas mums nepatīk, pieradināšana", tapēc izstādes moto šoreiz ir "3D PowerPoint prezentācija". "Māksla un zinātne ir "vienas mātes meitas", abas ir kaut kā jauna radītājas, un mēs par savu uzdevumu uzskatam tās abas apvienot vienā veselā. Tapēc likumsakarīgi, ka dzimšanas dienu atzīmējam mākslas galerijā ar izstādi", saka zinātnes centra dibinātājs un vadītājs Alvis Balodis.

Pirms 20 gadiem Tehniskās jaunrades namā "Annas 2" – tā pedagogi entuziastu Alvja Baloža un Māra Baloža vadībā, direktores Irēnas Maskaļonokas atbalstīti, izveidoja vairākas izglītojošas, zinātni popularizējošas interaktīvas izstādes, kurās apvienoja pedagoģiju, zinātni un mākslu. Toreiz vēl neviens to nesauca par zinātnes centru, bet, kā vēlāk noskaidrojās, tas bija pirmā zinātnes centra Baltijas valstīs "Tehnoannas pagrabi" aizsākums. Pirmās ekspozīcijas 1995. gadā tika veidotas sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes pasniedzēju Valdi Mārtiņu Drinku. 1996. gadā aizsākās medicīnai veltītas ekspozīcijas izveidošana, ko palīdzēja realizēt skolotāja Rūta Rozentāle.

1997. gadā – tukšumā, kas veidojās pēc Rīgas lielā planetārija demontāžas, Alvis Balodis un Māris Balodis ar Sorosa fonda atbalstu iegādājās jaunu projektoru un uzsāka regulāru planetārija darbību ar Alvja izstrādātu mācību programmu. No 1998. līdz 2010. gadam tas bija vienīgais planetārijs Latvijā. 2002. gadā Rīgas dome planetārijam iegādājās kupolu, kuru 2014. gadā nomainīja pret jaunu. Savukārt Rīgas lielā demontētā planetārija projektora saglābtās detaļas ir iekļautas "Tehnoannas pagrabu" ekspozīcijā. No 2009. gada zinātnes centra rīcībā – arī norvēģu kolēģu Alvim Balodim dāvinātais firmas Starlab projektors.

2000. gada tematiskā izstāde jau notika centra jaunajās telpās – A. Briāna ielā 8. Zinātnes centrs "Tehnoannas pagrabi" ir Ecsite biedrs ("European Network of Science Centres and Museums") un "Nordic Planetarium Assotiation" biedrs ar regulāru pārstāvniecību valdē. 2010. gadā Eiropas zinātnes centru izstādē Sciences au Palais Beļģijas karaļa pilī Briselē "Tehnoannas pagrabi" pārstāvēja Latviju ar Alvja Baloža un Reiņa Baloža izgatavotu eksponātu "Šūpuļzirgs pieaugušajiem", klāt esot karalim Albertam II un Eiroparlamenta deputātiem.

20 gadu laikā zinātnes centrā "Tehnoannas pagrabi" tapušas 35 tematiskas ekspozīcijas, izbraukuma ekspozīcijas, izstrādāta metodika planetārija seansiem un darbam ekspozīcijā ar dažāda vecuma apmeklētājiem. Ekspozīcijas ir kā "ideju banka" skolu pedagogiem, tās ir iedvesmas avots ģimenēm un konsultāciju vieta dažādu profesiju pārstāvjiem.

Zinātnes centra "Tehnoannas pagrabi" realizētā programma ir pedagoģisks produkts, kurā tiek izmantoti zinātnes un mākslas elementi, kas balstās uz zināšanu emocionālu pasniegšanas veidu. Pedagoģiskās koncepcijas autors ir Alvis Balodis, un šī oriģinālā darba metodika nodrošina 6-10000 apmeklētāju gadā.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl

Hi, ego volo scire vestri pretium.

RobertSax

Have a business you want to get off the ground but lack the funding? I can invest, email me here: info@financeworldwidehk.com

Wesley Salo


ienāktreģistrēties