"Spilgti, pamanāmi, bet eleganti – Art Deco interjeri"

Marta Šuste, Elvija Pohomova, 05.05.2015., 08:06

Otrdien, 2015. gada 12. maijā, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) aicina uz tikšanos izstādē "Vienas gleznas stāsts: Baltā un melnā" ar mākslas zinātnieci Martu Šusti, kura piedāvās interesantu un uzziņām bagātu lekciju "Spilgti, pamanāmi, bet eleganti – Art Deco interjeri".

"Daily Express" ēkas vestibils Londonā. Autors Roberts Atkinsons. 1931. © Image courtesy of Max Alexander Aleksandras Beļcovas 1925. gadā radītais dubultportrets "Baltā un melnā" ir izcils Latvijas 1920. gadu klasiskā modernisma glezniecības piemērs un sava laikmeta liecinieks, kurš slēpj stāstus par vairāku cilvēku likteņiem un arī norādes uz daudzām kultūras parādībām.

Darba tapšanas laikā arhitektūrā, bet jo īpaši interjerā, pasauli bija pārņēmis Art Deco "drudzis". Art Deco, ko uzskata par pēdējo lielo stilu, 20. gadsimta 20.–30. gados kļuvis par finansiālās labklājības, uzplaukuma, greznības un izsmalcinātas elegances simbolu. Art Deco stilam un tā estētikai, līdzīgi kā avangarda parādībām kultūrā, bija elitārs raksturs.

20. gadsimta sākumā Eiropā un Amerikā modernisma arhitektūras ietvaros sāka parādīties Art Deco stila interjeri, kas piedāvāja nebijušu krāsu spilgtumu ģeometriskos ritmos, eksotiskus materiālus un greznus dekorus. Spožākie Art Deco telpu noformējuma paraugi ir kā ilustrācija t. s. "kliedzošajiem divdesmitajiem", kad, norimstot pēckara sekām, sabiedrībā valdīja vēlme svinēt dzīvi. Katrā zemē Art Deco rod lokālu izpausmi, mijiedarbojoties ar joprojām aktuālajām historisma, aizejošā jūgendstila un nacionāla stila ietekmēm.

Tieši šim krāšņajam un daudzveidīgajam stilam būs veltīta mākslas zinātnieces Martas Šustes lekcija 12. maijā. Klausītāji uzzinās, kādi ir Art Deco interjera pamatprincipi un galvenie telpu veidojošie elementi, aplūkojot hrestomātiskus stila piemērus pasaulē un iepazīstot Art Deco variācijas Latvijā.

Uz tikšanos Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā laipni gaidīts ikviens! Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 2,13; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 0,71. Pirms pasākuma ir iespējams apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi "Vienas gleznas stāsts: Baltā un melnā".

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat


ienāktreģistrēties