Sabīnes Vekmanes personālizstāde "Ledus hokejs"

Una Meiberga, 02.01.2015., 02:22

Kalnciema kvartāla galerijā no 2015. gada 3. līdz 17. janvārim būs apskatāma mākslinieces Sabīnes Vekmanes personālizstāde "Ledus hokejs", kurā iemūžināts "latviešu nacionālais" sporta veids – hokejs.

Sabīne Vekmane - "Ķivere"

Sabīne Vekmane (1984), beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļu bakalaura un maģistra programmās, kopā ar domubiedriem strādā par pasniedzēju sietspiedes darbnīcā "Luste" un ir alternatīvā kultūrbāra - galerijas "Ziema" dvēsele, kur ik pa laikam veic arī kuratora pienākumus. Savā trešajā personālizstādē viņa turpina strādāt glezniecībā tāpat kā iepriekšējā solo skatē "Senči", kaut Latvijas mākslas ainā ienāca kā jaunā grafiķe. Strādāt ar krāsām uz audekla – tā ir pieredze, kas ļauj bez starpnieka (piemēram, bez spiedes) izpausties tieši un impulsīvi, tāpēc ikdienā izmantotā sietspiedes tehnika tiek samainīta pret glezniecību.

Meklējot izaicinājumu – strādāt pie vienas konkrētas tēmas, izvēlēts hokejs. Ja neskaita 2006. gadā Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā pasaules hokeja čempionātam veltīto izstādi "Tu slīdēji pa slidotavu", tad nav daudz mākslas parādību, kas reflektētu par latviešu nācijai tik nozīmīgo sporta veidu mūsdienās. Sabīne Vekmane izvēlējusies atsvešinātu un estētisku skatījumu. Hokeja formas tērpiem vairs nav atrodamas īpašās piederības atzīmes, tie kļūst par cilvēka plastikas pārveidotājiem, bet spēles brīdis ir fiksēts fragmentāri, neļaujot izsekot konkrētai notikuma gaitai. Vairāk par spēli viņu interesē skaistas detaļas kā attēlojamā tematikā, tā glezniecības procesā, kurās jūtams stingri izsvērts tumši gaišo attiecību pamats. Gleznojot hokeju monohromos toņos, māksliniece ir it kā atņēmusi tam "sīvo cīņu" izteiksmi un pieteikusi savu sievietes skatījumu uz tik "maskulīno" tēmu, kas vairāk asociējas ar patīkamu brīvā laika pavadīšanu.

Izstāde apskatāma katru dienu no 10.00-22.00, izņemot svētdienas, ieeja bezmaksas.

Sekojiet Kalnciema kvartāla programmai: www.kalnciemaiela.lv, facebook.com/kalnciemaiela, twitter.com/kalnciemaiela.

Sabīne Vekmane - "Uz dīķa"


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
chpoknul.icu

Morris

Hello. And Bye.

XRumerTest

cp loli ==> eit.tw/04G9JV <== ==> url.epoch.tw/Z4RGq <==

BobbyBrock


ienāktreģistrēties