Mākslinieka Rahmaila Jakrina 85. jubilejai veltīta piemiņas izstāde

Kate Zilgalve, 15.07.2010., 11:39

Pašā vasaras vidū Latvija Naivās māksla muzejs saviem apmeklētājiem piedāvā mākslinieka Rahmaila Jakrina 85. jubilejai veltītu piemiņas izstādi.

RMākslinieka  Rahmaila Jakrina  85. jubilejai veltīta piemiņas izstādeahmails Jakrins ( 1925- 2006) ir viens no spilgtākajiem Latvijas naivās mākslas meistariem, viņa gleznošanas maniere, tāpat kā personība, ir spilgta, ekspresīva un neatkārtojama. Mākslinieka darbos atrodama: spēcīga emocionalitāte un sajūtu izpausme, neskaitāmas atsauces uz vēsturiskiem notikumiem un 20. gadsimta izcilāko gleznotāju darbiem, neizsmeļama cieņa pret dabas varenību un ebreju tautas ciešanām, kā arī mīlestība pret sievietes skaistumu.

Mākslas zinātnieks Aivars Leitis par R. Jakrina darbiem raksta: "Gleznas ir ekspresīvi krāsainas, naiva abstrakcija un emocijas mijas ar citātiem un profesionālu padomu iespaidotām vietām, savukārt kompozīciju veido autora iztēlē dzimušas un dzīves pieredzē balstītas pasaules un krāsu izjūtas sintēze. Instinktīvi un brīvi tapušie darbi ir nedaudz teatrāli, iespējams tāpēc, ka, apcerot sev tuvas tēmas, autors grib sasniegt paša iedomāto glezniecisko atraisītību."

Rahmails Jakrins savas dzīves laikā bieži uzturējās radošu personu sabiedrībā un deviņdesmito gadu sākumā sācis gleznot tieši savu draugu- Latvijā pazīstamu mākslinieku- mudināts, kas nereti uzstāja un "pamācīja", lai viņš apgūst tradicionālās mākslas paņēmienus un tehnikas. Tomēr mākslinieks vienmēr spēja saglabāt savu personīgo, neatkārtojamo stilu, viņš uzdrīkstējās un bija pārliecināts par savu izvēli un talantu. Autors savus darbus parakstījis gan ar uzvārdu, gan ar mazbērnu lietoto vārdu- Opis.

Latvijas Naivās mākslas muzejs ir patiesi lepns, ka muzeja kolekcijā atrodas vairāki šī meistara darbi.

Rahmaila Jakrina personālizstāde, papildus Pleskavas mākslinieku grupas "Miķki" ceļojošajai ekspozīcijai, kā arī "Festnaive-2010" izvirzīto darbu izstādei Latvijas Naivās mākslas muzejā būs apskatāma veselu mēnesi, no 13.07.- 13.08. 2010, no trešdienas līdz svētdienai, no 12:00 – 19:00.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties