Mākslas galerijā "Promenade" viesosies "Vientulības pavēlnieks"

Agnese Džigune , 21.04.2010., 14:50

No 23. aprīļa galerijā "Promenāde" iekārtota Kārļa Celmiņa gleznu izstāde "Vientulības pavēlnieks". Izstādes nosaukums aizgūts no mākslinieka rakstītās dzejas rindas.

Atstātais mantojums – gleznas, zīmējumi, akvareļi tiek izstādīti, pateicoties viņa ģimenes ierosinājumam.

K. Celmiņa mūžs aizsācies Vidzemē, bet pēckara dzīves daļa saistīta ar Kurzemi un Liepāju. Gleznotājs ļoti sāpīgi pārdzīvoja visu viņa darbu bojā eju 1944. gada rudenī, kad kara speltē sadega visi līdz tam gleznotie audekli.

Tikai 1946. gadā mākslinieks ar ģimeni rod jaunu mājvietu Liepājā, kur vada Daiļamatniecības vidusskolas Metāla un dzintara apstrādāšanas nodaļu. Pēc traģiskā zaudējuma, radošā atdzimšana ir mokoši lēna, tikai 50.gadu beigās viņa māksla atgūst pilnskanīgumu. K. Celmiņš gan glezniecībā, gan lietišķi dekoratīvajā mākslā ir romantiķis, brīvdomātājs un viņa veidotie portreti ir viens no meistara iemīļotākajiem žanriem visu radošo mūžu. Autors ievingrinājis roku arī kā sudrabkalis.

Lielākā daļa darbu joprojām atrodas viņa ģimenes īpašumā, taču K.Celmiņa gleznas atrodamas arī Vatikānā, Zviedrijā, ASV un daudzu liepājnieku un Latvijas mākslas cienītāju privātkolekcijās un Latvijas muzejos.

"Tādi cilvēki kā Kārlis Celmiņš iestrādā kultūraugsni nākamajām paaudzēm, - tā, atceroties mākslinieku, atzīmējis dzejnieks Olafs Gūtmanis. Un savu vārdu, ja arī ne pārāk skaļu, Kārlis Celmiņš latviešu mākslā ir pateicis.

Visi interesenti aicināti uz izstādes atklāšanu un tikšanos ar mākslinieka ģimeni piektdien 23.aprīlī plkst. 17 galerijā "Promenade"! Izstāde būs skatāma no līdz 21.maijam.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Hallo, ek wou jou prys ken.

RobertSax

Zdravo, htio sam znati vašu cijenu.

Robertunsab

Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties