Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas tagad aplūkojamas platformā "Google Cultural Institute"

Annija Sauka, 06.05.2015., 11:19

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām un zināšanām, daļa no mākslas darbu "zelta fonda", kas glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, padarīta pieejama Latvijas un pasaules interneta lietotājiem līdzās daudzu pazīstamu muzeju bagātībām.

Google Cultural Institute. Ekrānšāviņš. Publicitātes attēlsKopumā tiešsaistes platformā "Google Cultural Institute" šobrīd ir apskatāmi vairāk nekā 360 mākslas darbu attēli no muzeja krājuma, ietverot glezniecību, grafiku, tēlniecību un porcelānu.

Informācijas tehnoloģiju (IT) koncerna "Google" tiešsaistes platformai "Google Cultural Institute" pievienoti mākslas darbu attēli no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrām: Mākslas muzeja "Rīgas Birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja kolekcijām. Ievērojami papildināta arī jau esošā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mākslas darbu datu bāze.

Mākslas muzejs "Rīgas Birža" pievienojis reprodukcijas no ārzemju glezniecības kolekcijas, parādot spilgtākos 16.–19. gadsimta Eiropas mākslas paraugus. Tāpat neklātienē ir aplūkojami eksponāti no ārzemju tēlniecības, dārgmetālu un dekoratīvi lietišķās mākslas kolekcijas, tai skaitā arī liela daļa no Senās Ēģiptes oriģinālpriekšmetiem, kas veido vienu no lielākajām Senās Ēģiptes mākslas objektu kolekcijām Baltijā.

Piedāvājam iepazīties ar muzeja ievietoto izlasi vietnē šeit: www.google.com/culturalinstitute/collection/the-art-museum-riga-bourse.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs virtuālajai kolekcijai pievienojis nelielu, bet unikālu Rīgas mākslas porcelāna krājumu, kas ļauj gūt priekšstatu par porcelāna mākslas nozari Latvijā 20. gadsimta 20. un 30. gados, kā arī novērtēt tā spožākās virsotnes un neparasto stilistisko daudzveidību. Izmantojot zoom funkciju, var, piemēram, detaļās izpētīt Romana Sutas porcelāna darbnīcā "Baltars" apgleznoto lielformāta šķīvi "Kāzas", kas radīts tolaik jaunā apgleznošanas paņēmienā visu virsmu asimetriski sadalot ar kompozicionālām diagonālēm. Vai arī tuvplānā ieraudzīt latviešu nacionālā stila pamatlicēja Anša Cīruļa porcelāna darbnīcā "Burtnieks" apgleznoto, latviešu mitoloģijai veltīto vāzi "Trīs Laimas".

Piedāvājam iepazīties ar muzeja ievietoto izlasi vietnē šeit: www.google.com/culturalinstitute/collection/museum-of-decorative-arts-and-design.

Savukārt Romana Sutas un Aleksandras muzejs pievienojis Romana Sutas mākslas darbus, kuri dod ieskatu autora daudzpusīgajā radošajā darbībā, kam bija ļoti nozīmīga loma Latvijas modernajā mākslā. Izvēlētie darbi apliecina, cik talantīgs mākslinieks bija Romans Suta, izpaužoties gandrīz katrā mākslas jomā. Glezniecība, grafika, scenogrāfija, interjera dizains, mākslas kritika un teorija ir tikai dažas no tām.

Piedāvājam iepazīties ar muzeja ievietoto izlasi vietnē šeit: www.google.com/culturalinstitute/collection/museum-of-romans-suta-and-aleksandra-belcova.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma darbu attēlu galerija stāsta par Latvijas glezniecības un grafikas pagātni, atspoguļojot 19.–20. gadsimtu mijas mākslai raksturīgās pārmaiņas, ko katra radošā personība spējusi atklāt savā individuālajā redzējumā un mākslinieciskajās izpausmēs, kas savienojas daudzbalsīgā vēstījumā par dzimto dabu, vēstures notikumiem, vēroto sadzīvi un cilvēkiem. Projektā eksponēti vairāku paaudžu izcilāko latviešu klasiķu – Kārļa Hūna, Jūlija Federa, Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Jāzepa Grosvalda, Jēkaba Kazaka, Ģederta Eliasa, Konrāda Ubāna, Jāņa Tīdemaņa, Kārļa Padega un citu vecmeistaru darbi.

Piedāvājam iepazīties ar muzeja ievietoto izlasi vietnē šeit: www.google.com/culturalinstitute/collection/national-museum-latvia.

"Google Cultural Institute" ir unikāla tiešsaistes platforma, kas sniedz vēl nebijušu iespēju – apskatīt augstas izšķirtspējas mākslas darbu attēlus, videomateriālus, dokumentus no dažādiem pasaules mākslas muzejiem, galerijām, arhīviem un bibliotēkām. Resurss ļauj saskatīt darbu vissmalkākās detaļas, "doties" virtuālās muzeju tūrēs un veidot savas virtuālās kolekcijas.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs savu sadarbību ar "Google Inc." uzsāka 2012. gadā un tolaik bija pirmais muzejs Baltijā, kas iesaistījās šajā projektā.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties