Maija Matīsa un Uldis Pauzers gleznu izstādē "Dubultizstāde"

Kristīne Ozola, 02.03.2010., 09:17

Izstāde apskatāma līdz 25. martam mākslas galerijā "Durvis", Brīvības laukumā 21, Tukumā.

Mākslas galerijā "DurvisMaija Matīsa un Uldis Pauzers gleznu izstādē "Dubultizstāde"" apskatāmas Maijas Matīsas un Ulda Pauzera gleznu izstāde "Dubultizstāde". Kopīgais abu mākslinieku projekts Tukuma muzeja Mākslas galerijā "Durvis" balstīta gan uz abu pazīšanos, kas ilgst jau no J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas un Latvijas Mākslas akadēmijas laikiem, gan arī uz līdzšinējo kopizstāžu pieredzi.

Izstādē skatāmas M. Matīsas subjektīvs dzīves atspoguļojums akrila tehnikā un U. Pauzera reālisma darbi eļļas tehnikā. Abu autoru kopā būšana vienā izstāžu telpā var pat likties savāda, bet tikpat labi uz to var raudzīties kā uz divu pretpolu pievilkšanos.

"Dubultizstāde" ir M. Matīsas un U. Pauzera jau trešā izstādes transformācija. Pagājušā gada sākumā pirmā izstāde, pēc diezgan ilga abu mākslinieku aktivitāšu pārtraukuma glezniecībā, norisinājās Mārupes novada Domes telpās. Rudens pusē papildinātā formātā "Dubultizstāde" skatītājus uzrunāja Kandavas muzeja telpās, bet šobrīd tā skatāma Tukumā Mākslas galerijā "Durvis".

M. Matīsas gleznas, kurās akrila tehnikā jaušams gandrīz vai akvarelisks vieglums, kontrastē ar U. Pauzera smagnēji monolīto eļļas glezniecību. M. Matīsas gleznas uztveramas kā fantāzijas lidojums, kuru pirmsākums meklējams atmiņu, iespaidu un sajūtu drumslās. Darba apdarē daudz sievišķīgu, dekoratīvu smalkumu, kas viegli varētu kļūt arī par pašmērķi un nomākt gleznas kopainu, bet izstādē redzamajos darbos, rasts līdzsvars starp dekoratīvo detaļu klāstu un gleznas pamatvēstījumu. M. Matīsas gleznu nosaukumi uztverami kā daļa no redzamā, kā mākslinieka radošās domas turpinājums.

Kā pretstats iepriekšminētajam autoram ir U. Pauzera darbi. Ja pirmajās mākslinieka izstādēs Mārupē un Kandavā akcentu autors lika uz klusajām dabām un pārsvarā ziedu gleznojumiem, tad galerijā "Durvis" - uz aktu kompozīcijām. Mainījusies arī mākslinieka palete, tā kļuvusi piesātinātāka un niansētāka nekā iepriekš. Modeļi ir ne tikai kā uzstādījums, bet katrai no sievietēm līdzi plūst savs vēstījums, kas nolasāms gan pozās un mākslinieka izvēlētajā vidē, gan arī sejas izteiksmēs un modeļu skatienos. Mākslinieka gleznas rada akadēmisku iespaidu ar akcentu uz skulpturālo, ar tēlniecībai pietuvināta apjoma un monumentālisma iezīmēm.

Ieeja bez maksas.

Darba laiks: P. un S. 9.00-15.00; no O. līdz Piektd. 9.00-17.00
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties