Kultūras un izklaides programma "Ars Rezumē"

Natālija Sujunšalijeva, 02.03.2010., 09:11

LNMM izstāžu zālē 4.martā, kultūras un izklaides programmas "Ars Rezumē" ietvaros piedāvājam apmeklēt Edvarda Grūbes personālizstādi "Gleznas 1963 – 2010" un īpašu vakara pasākumu – spāņu dramaturga Fernando Arabala lugas "Pikniks" iestudējumu teātra-studijas "Estepatās!" izpildījumā.

Fernando Arabala luKultūras un izklaides programma "Ars Rezumē"ga "Pikniks" ("Pique-nique en campagne"; "Pikniks kaujas laukā") sarakstīta 1952.gadā. 1960.gadā tā pirmo reizi tika publicēta, bet pirmizrādi piedzīvoja 1959.gadā Parīzē. Kā daudzos citos Arabala darbos, arī šajā lugā liela ietekme ir autora bērnības pieredzei Spānijas pilsoņkara laikā, tomēr lugas kopējais uzstādījums nemitīgi oscilē starp realitāti un dekonkretizāciju, kas ļauj vispārināt "Piknikā" pausto pārliecību, ka nepieciešams saglabāt morālo stāju, skaistumu ap sevi, dzīves pilnskanības izjūtu un cieņu pret otru situācijā, kad ārējie apstākļi ļauj to nedarīt. Kad ir iedarbināta vardarbības mašinērija, šķiet tik viegli atrisināt visas nesaprašanās ar ieročiem, un ētiska attieksme pamazām kļūst par lieku greznību. Kas mūs piesaista stāstos par bombardēšanas šausmām, spīdzināšanu koncentrācijas nometnēs, kara filmās, kas bērniem liek aizrauties ar kariņu spēli vairāk nekā ar jebkuru citu? Kā rīkoties, lai varmācība nekļūtu par pieradumu? Vai karš un nežēlība ir mūžīga cilvēka instinktu izpausme?

Šos jautājumus iestudējuma radošā komanda risina dialogā ar skatītāju, kurš tiek aicināts iesaistīties izrādes darbībā, gūstot iespēju pats kļūt par vienu no Fernando Arabala dīvainā teātra dalībniekiem. Ar skatītāju tiek risināta saruna – spēle, kas ar teksta un darbības dekonstrukcijas starpniecību palīdz tuvināties vardarbības anatomijai, kas apslēpta svētdienīga piknika small talk un zelta tējkarotīšu maigajā sanoņā. Un tas, vai izrāde stāsta par jauku atpūtu pie dabas, pilnu komiskiem starpgadījumiem, vai arī par ksenofobijas un karadarbības absurdu – ir atkarīgs no šī dialoga.

Iestudējuma veidotāji:
Režija: Liena Galēja
Scenogrāfija: Madara Pastare
Flamenko: Zane Oliņa
Tērpi: Albīna Pastare
Gaisma: Pēteris Krišjānis
Producents: Ojārs Stepens

Izrādē izmantota Spānijas pilsoņu kara laika mūzika un hroniku materiāli.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties