Godalgoti izstādes – konkursa Koks tautas mākslā dalībnieki

Inga Bika, 04.11.2010., 10:13

Pagājušajā sestdienā, 30. oktobrī Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē tika atklāta izstāde - konkurss Koks tautas mākslā. Atklāšanā tika sveikti un godalgoti konkursa dalībnieki. Izstādei - konkursam kopā tika iesniegti 29 autoru 117 darbi.

Par veGodalgoti izstādes – konkursa Koks tautas mākslā dalībniekiiksmīgu dabas formu izmantošanu radošā darbā atzinību izpelnījās Tautas lietišķās mākslas studijas Urga dalībnieka Gata Zariņa darinātās karotes. Katrai no karotēm ir savs stāsts. Piemēram, Bebru karote darināta no upes malā atrasta bebru apgrauzta vītola koka, kuram ilgstošā atrašanās upes ūdenī devusi savdabīgi zaļu nokrāsu.

Par veiksmīgu skulpturālo risinājumu koka mākslinieciskajā apdarē balvu pasniedza koktēlniekiem brāļiem Aigaram un Ivaram Rūrāniem. Meistari izstādei - konkursam iesniedza somu, kas darināta no ozola koka, kā arī skulptūru Vilks un kaklasaiti no oša koka.

Par augstu meistarību apbalvots Tautas daiļamata meistars Pēteris Graudulis. Viņš ir viens no retajiem meistariem, kurš strādā sarežģītajā koka intarsijas tehnikā. Izstādē eksponēti meistara darinātie šķīvji un trauki, kuru rakstu veido dažādu šķirņu koku dabiskā šķiedra.

Par seno spēļu un rotaļu tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu īpaši tika atzīmēts Tautas daiļamata meistara Aldona Baldiņa veikums. Viņš ir viens no amatniekiem, kuru gandrīz katru dienu var sastapt Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Tur meistars demonstrē senās rotaļlietas un spēles, ar kādām bērni rotaļājušies vēl pagājušā gadsimta vidū. Oriģināli un praktiski lietojami ir arī Alvja Baloža darinātie šūpuļzirgi, kurus apgleznojuši dažādi mākslinieki.

Vienīgā Tautas lietišķās mākslas studija, kas šobrīd Latvijā darbojas koka apstrādes žanrā, ir Rīgas Tautas mākslas un kultūras centra Ritums studija Dzīne. Izstādes dalībnieki galvenokārt ir tieši no šīs studijas. Pārstāvēta arī Tautas lietišķās mākslas studija Kursa no Liepājas un A. Paulāna vārdā nosauktā tautas lietišķās mākslas studija no Rēzeknes. Dažiem dalībniekiem šī ir pirmā izstāde radošajā darbā.

Izstādi – konkursu organizē Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra.

Izstādi - konkursu atbalsta AS Rautesko un TC Origo.

Izstāde apskatāma līdz 30. decembrim: piektdienās no plkst. 12.00 līdz 16.00, sestdienās un svētdienās no plkst. 10.00 līdz 17.00.
 


1 komentārs Komentēšana pieejama visiem.
JanaOX, 08.11.2010. 12:59:03 (ip:212.70.160.11)
Komentāra reitings: 0

foto no izstādes:
http://lva.lv/r/168/Koks-tautas-maksla/

Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere


ienāktreģistrēties