Jurģa Skulmes gleznu izstāde "Mans Laiks"

Ilona Brūvere, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības mediju komunikācijas koordinatore, 19.10.2010., 11:22

Rīgas Sv. Pētera baznīcā no 22. oktobra līdz 21. novembrim būs iespēja apskatīt mākslinieka Jurģa Skulmes gleznu izstādi. Pats mākslinieks savu gleznu ekspozīciju Sv. Pētera baznīcā vērtē kā pārskatu par darbiem, kas tapuši laika posmā no 1961.gada līdz 2010.gadam, nododot skatītāju vērtējumam savu mūža darbu.

mans laiksGleznotājs ir viens no nedaudzajiem mūsdienu latviešu reālistiskās ainavas meistariem, patiesības meklētājs dzīvē un mākslā. Noturīga ir mākslas zinātnieka un gleznotāja Jurģa Skulmes interese par Kurzemes askētisko, īpašo dabas skaistumu, kas atrod aizvien jaunus motīvus, redzēto un iepazīto atmiņā ieslēdzot mīlestības acīm.

Gleznotāja dzimtas saknes meklējamas Skulmes mākslinieku dinastijā, viņš ir gleznotāja Uga Skulmes dēls, pirmais profesionālais Latvijas mākslinieks, kas savus ainavu uzstādījumus atved arī no Kolas pussalas un glezno Sibīriju.

1977.gadā Jurģi Skulmi apcietina par padomju iekārtas kritiku un izslēdz no Mākslinieku savienības. Mākslinieka darbnīcā padomju varas iestādes konfiscē 217 Jurģa Skulmes, kā arī viņa tēva Ugas Skulmes darbus. Tiesa gan, pēc apcietinājuma daļa kolekcijas tiek atgriezta tās īpašniekam, bet vairākas gleznas jau ir pazudušas. Pēc ieslodzījuma Skulme strādā par kurinātāju. Viņam liegta iespēja piedalīties izstādēs un pieteikt sevi kā profesionālu mākslinieku. Jurģis Skulme turpina gleznot. Mākslinieku reabilitē tikai 1994.gadā.

Izstāde atspoguļo manis dzīvoto laiku, uzsver gleznotājs Jurģis Skulme. Tas ir mans mūžs, piecdesmit gadi, kas pavadīti gleznojot. Apkskatot šos darbus ir interesanti redzēt kā gadu gaitā mainās skatu punkts. Neesmu mēģinājis sevi pārtaisīt, bet vienmēr centies ainavā izkopt krāsu kolorītu. Bez dabas mākslā nekas nevar sanākt. Tās klātbūtne ir iespaidos, kurus gleznotājs, pasniedz caur savu profesionālo prizmu un veido noskaņu. Ainava glezniecībā ir vistuvāk poēzijai, sacīja mans tēvs, un šodien es saprotu- viņam taisnība.

Skulme savos darbos galvenokārt pievēršas Latvijas dabas ainavai visos gadalaikos. Gleznotāja ainavu raksturo enerģisks otas raksts un izjusta dabas noskaņa. Latvijas ainavu Jurģis Skulme vēro ar tēlaini izkoptu krāsu gammu. Skulmes glezniecība ir kā mākslinieka nenogurstoša atzīšanās mīlestībā Latvijai.


Piedāvā Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienība
Materiālu sagatavoja Ilona Brūvere
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem

Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina


ienāktreģistrēties