Jūgendstila retrospekcija muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs"

Zaiga Bogdanova, 27.05.2015., 10:55

No 28. maija līdz 13. septembrim muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" aicinām aplūkot izstādi "Retrospekcija".

"Retrospekcija"Reizē ar pavasara atnākšanu muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" uzplaukst bagātīga un krāsaina jūgendstila kolekcijas izstāde "Retrospekcija". Tik plaša izstāde no muzeja krājuma apskatāma pirmo reizi. Savā darbības laikā kopš 2008. gada muzejs regulāri un plānveidīgi vācis 20. gadsimta sākuma priekšmetu krājumu, izveidojot vienīgo un lielāko šāda veida kolekciju Rīgā. Pašlaik tā pārsniedz 5000 vienības un raksturo "skaistā laikmeta" mākslas stila uzplaukumu un attīstību Rīgā, Latvijā un citviet Eiropā.

Izstāde aicina iepazīt interjera priekšmetus un traukus, mākslas darbus, sadzīves lietas, rokdarbus, kuru radītāji smēlušies iedvesmu no plūstošajām dabas līnijām, tautiskiem ornamentiem un kuri raksturo rīdzinieku ikdienu pirms vairāk kā 100 gadiem. 20. gs. sākumā Rīgā uzplauka rūpniecība, tādēļ izstādes centrālajā vietā ir Kuzņecova porcelāns, "Jakš & Co" un Iļģuciema stikla fabrikas ražojumi. Pārstāvēti arī rīdzinieku ģimenēs lietoti, bet citviet Eiropas slavenākajās fabrikās ražotie trauki un interjera priekšmeti. Mākslas darbi un grezni izšuvumi, jūgendstila grāmatu grafika, dāmu un kungu tualetes piederumi, apsveikuma kartītes un fotogrāfijas rada priekšstatu par jūgendstila izpausmēm gan unikālos darinājumos, gan rūpnieciskos ražojumos, gan formās un līnijās, gan vissmalkākajās detaļās un sižetos.

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" izsaka pateicību visiem, kas piedalījušies kolekcijas veidošanā, rodot iespēju iegādāties vērtīgus jūgendstila artefaktus. Īpašs paldies rīdziniekiem un pilsētas viesiem, kas dāvinājuši muzejam savas ģimenes relikvijas un dalījušies atmiņās!

Aicinām izbaudīt jūgendstila burvību!


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem


ienāktreģistrēties