Jeļenas Kažokas personālizstāde "Iekšējais dialogs"

Karlīne Cercina, 10.08.2010., 08:19

Valmierā, mākslas "Galerijā Laipa", ceturtdien, 12. augustā plkst. 17:00 atklās Mākslas "Galerijas Laipa" organizētās konkursa izstādes "Ainava 2009" laureātes Jeļenas Kažokas personālizstādi "Iekšējais dialogs". Izstāde galerijā būs apskatāma līdz 2010.gada 10. Septembrim.

Jeļenas Kažokas  personālizstāde "Iekšējais dialogs"Mākslas galerijā "Laipa" 2009. Gada nogalē skatītāju un žūrijas vērtējumam tika nodoti 27 autoru un 12 fotogrāfu darbi. Izstādes mērķis ir rosināt ainavas glezniecības tradīciju turpināšanu Latvijā un veicināt jaunu mākslas darbu rašanos, kas ataino pilsētas un lauku ainavu. Par izstādes uzvarētāju tika atzīta jaunās mākslinieces Jeļenas Kažokas glezna, kura pievērsa vērtētāju uzmanību ar savdabīgo gaismu spēli, faktūru un krāsu izvēli.

Par savu konkursa izstādes gleznu autore stāsta: "Pati dažreiz brīnos. Par darbu. Sākumā ar krāsu noklāju audeklu, krāsa nosaka darba noskaņu, tematu, varoņus, toņu gradāciju. Kādu laiku gaidu, periodiski pētot pamatni no kuras taps nākamā kompozīcija. Vēlāk velku līnijas, kuras pašas noved līdz konkrētam tēlam vai celtnei... Darbos var saskatīt attiecības. Katrā stūrī konkrēts stāsts, mans, tavs, viņu. Stāsts par mani, tevi, viņu... Stāsts priekš manis, tevis, viņiem. Viss ir darbā, manas jūtas, pieredze, zināšanas un neziņa. Varu teikt tikai vienu, ka esmu pamanījusi, ka viss ko atspoguļoju darbos ar laiku piepildās un saskatāms reālajā dzīvē. Tas ir tā, kā ieskatīties nākotnē!"

Jaunajai māksliniecei kā balva, par uzvaru konkursā "Ainava 2009" tika dāvināta iespēja organizēt savu personālizstādi mākslas "Galerijā Laipa": "Uzvara konkursā, personālizstāde – nav viegla, tā ir atbildīga un gara ceļa sākums, kurā aiz katra pagrieziena gaida nezināmais - vilciens, kurš vedīs tālumā, kurā var gan iekāpt, gan izkāpt vēlamajā laikā un vietā. Man prieks, ka esmu pareizā vietā, pareizā laikā un ar pareiziem cilvēkiem. Izstāde kā tāda pastiprināti mudina uz darbību, tā ir kā saules stars negaisā... jo spožāki un garāki stari, jo veiksmīgāk un radošāk mākslinieks attīstās."

Kopš uzvaras konkursā, māksliniece ir daudz gleznojusi un veidojusi konceptu pavisam jaunai personālizstādei Valmierā. Jeļenas Kažokas glezniecība atšķiras ar tehniku, krāsu izvēli un stāstu, kas rodas darba tapšanas procesā, stāsta māksliniece: "Manai glezniecībai piemīt kaligrāfisks līnijas smalkums un saturiska piesātinātība, abstrahēts redzējums. Plakanība bagātināta ar līniju veido stāstu. Savos darbos izmantoju nejaušības principu – tas diktē kompozīciju un ļauj skatītājam tam pieskaņoties. Tas ir tehniski sarežģīts process - tecējumi, pilinājumi, smērējumi, lazēšana. Izmēģināti vairāki paņēmieni. Gala iznākums katrā tehnikā savādāks, no jebkura var smelt un izspiest visdažādākos rezultātus."

Papildinot mākslinieces teikto: "Atrast savu stilu - katra mākslinieka uzdevums. Pilnveidoties, iziet no robežām, izlikt to, kas sakrājies māksliniekā, balstoties zemapziņā – laba stila uzdevums."
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax


ienāktreģistrēties