17. gadsimta "Ziņkārības kabinets" mūsdienu jauno mediju mākslinieku izstādē "Virtuozi"

Anna Babre, 16.04.2015., 11:12

Zinātnieki – amatieri. Tieši tā 17. gadsimtā dēvēja virtuozus, kas arī radīja pirmos, tā saucamos, "Ziņkārības kabinetus", kuros bija atrodami pētnieku-kolekcionāru apkopotie dabas artefakti, ierīces, tehnoloģijas un eksperimenti.

"Virtuozi"No 16. aprīļa līdz 17. maijam "RIXC" galerijā (11. novembra krastmalā 35) būs apskatāma jauno mediju mākslinieku izstāde "Virtuozi - daudzzinātņu mākslas platforma", kas atspoguļos mūsdienu virtuozu ideālus – mākslas un zinātnes mijiedarbību izmantojot dažādas pētniecības nozares un radot unikālus mediju mākslas darbus. Izstādes iekārtojums veidots divās daļās, kur vienā pusē imitēts "Ziņkārības kabinets", bet otrajā pusē atrodams amfiteātris, kurā būs iespēja klausīties lekcijas, vērot eksperimentus un aplūkot mākslas darbus.

Izstādes idejas pamatā ir angļu satīriķa Tomasa Šadvela (Thomas Shadwelll) komēdija "Virtuozi" (1676.), kuras centrā ir virtuozs par kura prototipu tiek uzskatīts organisma audu šūnu atklājējs, dabas filozofs Roberts Huks (Robert Hooke). Darbi veidoti kā subjektīvi pētījumi par māksliniekiem nozīmīgām tēmām – dažādiem dabas procesiem un parādībām, enerģiju un ilgtspēju, skaņas fizikālajām un akustiskajām īpašībām, elektrību un komunikācijas medijiem, izmantojot gan jaunākās tehnoloģijas gan arī eksperimentējot ar jau sen aizmirstām.

Maijas Demiteres darbs "Latvijas piekrastes arhīvs" ir objektu, ūdens un smilts paraugu kolekcija apvienota vizualizācijā. Darbs veidots kā kolekcija kolekcionēšanas pēc – datu vākšana un sakarību meklēšana lielo datu apjomā. Paulas Vītolas "Tīkla atmaskošana" ir vairāku darbu sērija, kura veidota kā komentārs mūsdienu sabiedrībai, kura ir atkarīga no komunikācijas tehnoloģijām, kā arī piedāvājot netradicionālus risinājumus. Kristas Dinteres darbs "Ūdens frekvence" ir jauktu mediju instalācija, kura padara redzamas skaņas viļņa vibrāciju svārstības. Rihards Vītols eksperimentē ar dabas parādībām, piedāvājot utopiskus risinājumus to izmantošanai sadzīvē, savukārt Kristaps Biters ir izveidojis datorspēli kā dzīvotspējīgās sistēmas modeli, aicinot pievērst sabiedrības uzmanību elementiem, kas ieskicē mūsu nākotni un jau tagad ir novērojami mūsu ikdienā.

Izstādes atklāšanā 16. aprīlī, plkst. 18:00 par "Virtuozu" filozofisko ideju plašākā vēsturiskā kontekstā uzstāsies filozofs Ainārs Kamoliņš, kā arī notiks mākslinieku prezentācijas.

No 12. līdz 14. maijam notiks ekskursijas, darbnīcas un paraugdemostrējumi skolu grupām, kurām var pieteikties rakstot uz engelis@rixc.lv. Vairāk informācijas par darbnīcām mājaslapā virtuozi.mplab.lv.

Izstādes kuratori: Rasa Šmite un Ainārs Kamoliņš.

Mākslinieki: Rihards Vītols, Paula Vītola, Maija Demitere, Krista Dintere, Kristaps Biters.

Izstāde apskatāma "RIXC" galerijā 11. novembra krastmalā 35 (ieeja no Minsterejas ielas), darba laiks: Otrdiena līdz svētdiena no 12:00 – 18:00.

Izstādi organizē Elektroniskās mākslas un mediju centrs "E-lab" sadarbībā ar Jauno mediju kultūras centru "RIXC".

Izstāde veidota sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax


ienāktreģistrēties