Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola aicina doties pa izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla pēdām Saldū

Vita Jurjāne, 10.03.2015., 10:11

2015.gada 18.martā plkst.12:00 Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā (Striķu iela 22, Saldus) notiks Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas (JRRMV) audzēkņu mākslas darbu izstādes "Rozentāla pēdas Saldū" atklāšana.

Izstādes turpinājuma apskate plkst.13.30 Saldus Mūzikas un mākslas skolā (Avotu iela 12a, Saldus).

"Rozentāla pēdas Saldū"

Saprast un tuvoties Rozentāla pasaulei centās JRRMV un Saldus mākslas skolas audzēkņi, J.Rozentāla Saldus mākslinieku grupas un TTMS "Kolorīts" dalībnieki, vienojoties kopīgā izstādē Saldus vēstures un mākslas muzejā un Saldus mākslas skolā. Izstāde ir veltījums māksliniekam Janim Rozentālam 149.dzimšanas dienā un apskatāma no 18.marta līdz 5.maijam.

"Rozentāla pēdas Saldū"

Izstāde veidota "Radošo Partnerību Projekta" (RaPaPro) ietvaros, mācību gada garumā domājot par Rozentālu, lasot grāmatas, studējot muzeju krājumus, izstaigājot un gleznojot Rozentāla takās Saldū un Druvā, kopējot Rozentāla darbu fragmentus. Gads pavadīts kopā ar Rozentālu. Ir tapušas vides objektu skices un projekti, karte Rozentāla takām, norāde uz Rozentāla dzimtajām mājām, esejas, darbu apraksti un gleznas (Rozentāla rimeiki), kā arī radošo partneru kopdarbs - Rozentāla "Gavilējošo bērnu" radoša interpretācija, kas veidos "Bērnu sienu" Saldus Mākslas skolā. Izstādi papildina informatīvi materiāli par projekta gaitu, videofilma, animācijas par Rozentāla darbu tēmu un karte "Rozentāla pēdas Saldū".

"Rozentāla pēdas Saldū"

Mākslinieks Janis Rozentāls ir dzimis Saldus novada, Saldus pagasta "Bebros" 1866.gada 18.martā.

"Rozentāla pēdas Saldū"

Projekta "Rozentāla pēdas Saldū" vadītāja JRRMV gleznošanas un kompozīcijas skolotāja Vita Jurjāne stāsta: "Rozentāls bija nerimtīgs meklētājs. Daudzpusīgs, laikmetīgs, viens no latviešu profesionālās mākslas pamatlicējiem. Tāds pamatīgs, īsts un nopietns. Stāsts ir par pavasara vēju, par darbu, uzartas zemes smaržu un mīlestību. Marta gaiss un gaisma, nepārprotama, visaptveroša mīlestība pret savu zemi un līdzcilvēkiem. Domājot par Rozentālu - vispirms gluži taustāmi atmiņā uzaust tā īpašā bērnības sajūta puķu pļavās - smags vasaras pusdienlaika gaiss trīsuļo, vizuļo, sisina, virmo, pilns reibinošu saldu smaržu, kas mutuļiem apņem, ietin un ieaijā. Un tepat blakus - gluži pašsaprotami - fauni un laumiņas rotaļājas upmalas koku paēnā meža biezokņos, kas saskatāmas vien uzmanīgam vērotājam. Ir tik daudz ceļu un vilinājumu, pa kuriem iet, bet ir tik jauki kādu brītiņu paieties kopā ar Rozentālu pa smaržu pilnu, saules pielietu meža taku, aptverot, ka, lai kur mēs nonāktu, nebūs jaukākas un skaistākas vietas par Latviju, kaut citur varbūt ir krāšņāki skati un monumentālāki reljefi… Bet Rozentāls - tā ir tā īpašā izjūta, ko gribas paturēt cauri laikiem, pāri gadsimtiem, šeit un tagad un vienmēr."


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties