Izstāde un sarunu cikls "90tie citām acīm"

Elīna Hermansone, 07.05.2010., 07:17

Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina maijā apmeklēt izstādi un sarunu ciklu "90tie CITĀM ACĪM", kas norisināsies LMC Ofisa galerijā. Izstāde būs atvērta no 6. līdz 30. maijam.

"9t0ie Citām Acīm" ir trīsdiIzstāde un sarunu cikls "90tie citām acīm"mensiju papildinājums grāmatai "Deviņdesmitie. Laikmetīgā māksla Latvijā", ko Lmc izdos maija beigās. Izstāde un sarunu sērija radoši ‘atdzīvinās’ Latvijas 90-to gadu kultūras un sociālās parādības starpnozaru skatījumā, rosinot izprast šīs dekādes ietekmi uz aktuālajiem mākslas un sociālajiem procesiem mūsdienās.

90-tie gadi raksturojami kā koridors starp padomju periodu un mūsdienu Latviju - grūts un sarežģīts laiks, kas lika meklēt jaunus izdzīvošanas un radošuma modeļus. 90-tie gadi ir arī laiks, kad sākas laikmetīgā māksla, kādu to pazīstam šodien – ar tās institucionālo aparātu, iemestību globālajā mākslas telpā un nebeidzamu jēgas/bezjēgas dialektiku, jo "visa kā ir tik daudz." Xxi gadsimta otrās dekādes sākumā atkal saskaramies ar satricinošu ekonomisko un vērtību krīzi. Ar izstādes un sarunu cikla palīdzību tiks meklētas atbildes uz jautājumiem: Kas ir tā dzīves skola, tie izdzīvošanas modeļi, ko varam pārņemt no deviņdesmitajiem? Vai visas 90-to utopijas ir norakstāmas, varbūt kādas sapņu pils celtniecība ir tieši tagad turpināma? Kā mainījusies mūsu vērtību izpratne?

Izstādei "90tie Citām Acīm" dažādu jomu radošas personības tika aicinātas izvēlēties viņuprāt 90-tos gadus raksturojošus artefaktus vai radīt šim periodam veltītu mākslas darbu vai cita veida komentāru. Rezultātā izstāde piedāvā laikmetam iezīmīgus video materiālus, grāmatas, skaņu ierakstus, fotogrāfijas un citus dokumentus, sadzīves priekšmetus, kā arī jaunizveidotus mākslas darbus un komentārus. Izstāde funkcionēs kā sajūtas un domas raisoša atmiņu kolekcija, ļaujot katram apmeklētājam radīt pašam savu 90to esenci

Izstādes veidošanā piedalījušies: Dambis (Raimonds Lagimovs), Zaiga Gaile, Andris Frīdbergs, Ivars Mailītis, Kristīne Briede, Māris Gailis, Andra Neiburga, Uldis Gedra, Jānis Daugavietis, studijas "Lokomotīve" arhivāri.

Otra projekta "90tie Citām Acīm" komponente ir sarunas ar izstādes veidošanā iesaistītajām personām. Dzīva atmiņu stāstījuma veidā dalībnieki ir aicināti formulēt 90.gadu nozīmi mākslas un kultūras procesos, iekļaujot arī sociālpolitisko un personisko kontekstu.
Plānotie sarunu cikla pasākumi:

13. maijs – "90-to kino aina": Ivars Seleckis, Juris Poškus, Bruno Aščuks. Sarunu vada Kristīne Briede.

20.maijs - "Dzīve. Sadzīve. Tehnoloģijas": rakstniece Andra Neiburga. Sarunu vada Anda Kļaviņa.

26.maijs – "Underground mūzikas scēna Latvijā 1990. gados": Jānis Daugavietis, Uldis Gedra, Dambis (Raimonds Lagimovs), Uldis Rudaks.

Plašāka informācija par sarunām un to norises laiku sekos.

Izdevums "Deviņdesmitie. Laikmetīgā mākslas Latvijā", ko Lmc izdos maija beigās, ir rakstu un sarunu krājums, kas sniedz visaptverošu un padziļinātu skatījumu par nozīmīgākajām 90.gadu mākslas norisēm Latvijā. Krājums veidots kā vienlaikus analītisks, kopsakarības iezīmējošs, un reizē subjektīvo vēsturi, procesā iesaistīto personīgus skatījumus atklājošs izdevums: līdzās vairāk nekā 20 pētnieciskiem rakstiem vieta dota arī sarunām brīvā formā. Esejas rakstījuši ne vien mākslas pētnieki, bet arī dzejnieki, rakstnieki un filozofi.

Izstādes un sarunu cikla "90ie Citām Acīm" darba grupa: Elīna Hermansone, Elīna Cire, Solvita Krese, Kristīne Briede, Ieva Astahovska, Anda Kļaviņa un Ēriks Božis.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere


ienāktreģistrēties