Izstāde "Laika pazīšana" Garkalnē

Ieva Mikanovska, 08.01.2010., 12:15

Šo piektdien, 8.janvārī pulksten 12:00 Garkalnes novada Domē atklās izstādi "Laika pazīšana". Izmantojot padomju mantojuma – lauksaimnieciskās ražošanas ēku drupu fotogrāfijas kā arī audio un video materiālos fiksētas divu paaudžu atmiņas un viedokļus, izstāde stāsta par Latviju un tās iedzīvotājiem Padomju Savienības laikā un pēc neatkarības atgūšanas.

Lai arī izstāde stāsta par Jēkabpils apkārtni – fotogrāfijas ir uzņemtas vienas padomju saimniecības – agrofirmas Daugava teritorijā – tagad Jēkabpils, Salas un Viesītes novadi, "Laika pazīšanas" veidotāji uzskata, ka izstādē skartās problēmas ir aktuālas arī citviet.

Izstādē apskatāmo fotogrāfiju autore ir Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas studente Mētra Štelmahere. Par katru fotogrāfijās redzamo objektu stāsta Dzintra Mikanovska, kura ilgu laiku ir bijusi agronome agrofirmā Daugava. Stāstus izstādes apmeklētāji varēs noklausīties audio ierakstā. Savukārt jauniešu viedokļi pausti video, kura autors ir Latvijas Kultūras koledžas students Jēkabs Štelmahers.

Vienā no stāstiem Dzintra Mikanovska saka: "Stāstot par šo pirmo fermu, uzreiz gribu uzsvērt, ka ne jau nostaļģijas mākta par pagājušo dzīvi Padomju Savienībā es Jums stāstu par šiem grautiņiem. Tā bija tāda bezjēdzīga mantas izvazāšana. Ja vēl materiāli no šīm izpostītajām ēkām būtu likti lietā! Lielākoties tie kaut kur nātrēs tā arī sabruka. Tehniku praktiski izvazāja, nospēra riteni, varbūt noderēs?" Šis citāts arī bijis izstādes veidotāju vadmotīvs.

Izstādes kuratore Ieva Mikanovska piebilst: "Mēs gribējām runāt par šīm tēmām, priekšplānā izvirzot cilvēku nevis kādas politiskās sistēmas. Jo nedz pagātne, nedz tagadne nav tikai skaitļi un fakti vēstures grāmatās vai dienas avīzē. Tā ir vide un laiks, kurā dzīvo cilvēks."

Izstāde "Laika pazīšana" uz Garkalni atceļojusi no Jēkabpils, kur tā izraisīja lielu rezonansi. Garkalnes novada Domē izstāde būs apskatāma līdz 29.janvārim iestādes darba laikā. Pēc tam "Laika pazīšana" turpinās savu ceļojumu pa Latvijas reģioniem.

Izstādi organizē biedrība "AIKA"
Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, z.s. "Ezerkalni" un Ievas omamma.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties