Gunāra Zemgala gleznu izstāde galerijā "Istaba"

Galerija "Istaba", 30.04.2015., 08:34

No 6. maija galerijā "Istaba" – izcilā latviešu scenogrāfa Gunāra Zemgala gleznu izstāde "Retro Nr. 1".

Tajā eksponēta ārzemju skatuves personību portretu plejāde – Grēta Garbo, Žerārs Depardjē, Žans Reno, Sofija Lorēna, Klints Īstvuds, Čārlijs Čaplins, Lučāno Pavaroti, Marčello Mastrojāni, Brūss Viliss un Žans Gabēns. "Tie ir nesatiktie, bet man simpātiskie," par izstādē apkopotajiem gleznotajiem portretiem sirsnīgi izsakās pats Zemgals, izstādes nosaukumam piekabinot numuru "viens" un solot drīzumā nākamo izstādi – "Retro Nr. 2" ar "pazīstamajiem un satiktajiem" latviešu aktieriem un režisoriem.

Gunārs Zemgals_Garbo

Pārliecinoši un trāpīgi atveidojot dažādās personības, Gunārs Zemgals neviļus spilgti demonstrē pats savas personības spēku, jauneklīgo vitalitāti, profesionālo varēšanu un vērienu, atgādinot, ka glezniecība vienmēr gājusi roku rokā ar "Zemgala scenogrāfiju". Gleznotie portreti atsauc atmiņā arī slavenos mākslinieka radītos teātra izrāžu plakātus, kas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos iekļāva Zemgalu Latvijas plakātistu kodolā.

Gunārs Zemgals_Reno

Gandrīz 50 gadus – teju visu savu radošo mūžu – Gunārs Zemgals strādājis Latvijas Nacionālajā teātrī, kur tapušas scenogrāfijas vairāk nekā 200 izrādēm, sadarbojoties ar tādiem režisoriem kā Alfreds Jaunušans, Mihails Kublinskis, Edmunds Freibergs, Valdis Lūriņš un citiem. Daudzas no leģendārajām izrādēm šobrīd atrodamas Nacionālā teātra zelta fondā – "Romeo un Džuljeta", "Hamilkara kungs", "Lauva ziemā", "Ilgu tramvajs", "Lilioms", "Žanna d’Arka", "Skroderdienas Silmačos" un citas. Zemgals strādājis arī kino jomā (filmas "Tauriņdeja", "Emīla nedarbi", "Dunduriņš", "Valsis mūža garumā" un citas) un ilgus gadus vadījis scenogrāfijas meistardarbnīcu Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņa audzēkņu vidū bijuši gan Andris Freibergs un Ilmārs Blumbergs, gan daudzi citi ievērojami Latvijas scenogrāfi.

Gunārs Zemgals_Lorena

2003. gadā Gunāram Zemgalam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. 2012. gada "Spēlmaņu naktī" saņemta balva par mūža ieguldījumu latviešu teātra mākslā. Mākslinieks nesen nosvinējis 80. dzimšanas dienu.

Gunārs Zemgals_Eastwood

Izstādei par godu izdotas pastkartes ar Zemgala leģendārajiem, tautā iemīļotajiem teātra izrāžu plakātiem. Un arī izstādes darbi pieejami vēl citā – plakāta formātā. Izstāde "Retro Nr. 1" galerijā "Istaba" skatāma līdz 16. maijam.

Gunārs Zemgals_Depardeu


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties