Mākslas muzejs "Rīgas Birža" atklāj jaunu pasākumu ciklu "Grafika ar baltiem cimdiem"

Nataļja Sujunšalijeva, 17.04.2015., 10:59

Šā gada 17. aprīlī plkst. 16.00 Mākslas muzejs "Rīgas Birža" (Doma laukumā 6, Vecrīgā) aicina uz pirmo tikšanos jaunā pasākumu ciklā "Grafika ar baltiem cimdiem", piedāvājot ekskluzīvu iespēju ielūkoties muzeja grafikas glabātuvē.

"Grafika ar baltiem cimdiem"Mākslas muzeja "Rīgas Birža" (MMRB) grafikas kolekcijā glabājas 11 393 darbi. Tās lielāko daļu veido Rietumeiropas grafika, aptverot laikposmu no 16. gadsimta sākuma līdz 20. gadsimta pirmajai pusei. Nozīmīgākās un skaitliski lielākās grupas ir vācu, itāļu, franču, holandiešu, flāmu, britu un beļģu grafikas darbi. Starp ievērojamākajiem meistariem var nosaukt Rembrantu (Rembrandt Harmensz van Rijn, 1606–1669), Adriānu fan Ostādi (Adriaen van Ostade, 1610–1685), Žaku Kalo (Jacques Callot, 1592–1623), Fransisko Goiju (Francisco José de Goya y Lucientes, 1746–1828) un daudzus citus.

Kolekcijā ir arī vairāku izcilu mākslinieku darbu sērijas. Viens no interesantākajiem autoriem ir 18. gadsimta aizrautīgais fantasts, apbrīnojamām darba spējām apveltītais senās Romas apoloģēts Džovanni Batista Piranezi (Giovanni Batista Piranesi, 1720–1778). Talantīgā itāļu arhitektūras un mākslas speciālista idejas, darbi un teorētiskie apcerējumi ieņēma īpašu vietu 18. gadsimta Eiropas kultūrā. Tieši ar viņa ofortu krājuma apskati 17. aprīlī Mākslas muzejā "Rīgas Birža" tiks uzsākts jaunais pasākumu cikls "Grafika ar baltiem cimdiem".

Katrā tikšanās reizē ierobežotam dalībnieku skaitam (maksimāli 20 apmeklētāji) tiks rādītas oriģinālgrafikas, kuras, rēķinoties ar stingrajiem noteikumiem par krājuma saglabātību un eksponēšanu laiku, pastāvīgajā ekspozīcijā nonāk reti. Muzeja speciālistu vadībā apmeklētāji iegūs priekšstatu ne tikai par atsevišķu vecmeistaru darbību grafikas jomā un darbu stiliem, bet arī par grafikas tehniku attīstību daudzu gadsimtu garumā. Kolekcijā ietilpst nospiedumi, kas sniedz ieskatu visdažādākajās iespiedgrafikas tehnikās – ksilogrāfijā, tradicionālās vara gravīrās un arī litogrāfijā.

Programmas mērķis ir dot iespēju ielūkoties muzeja Grafikas kabinetā, tikties ar šīs tehniski sarežģītās mākslas glabātājiem, restauratoriem, māksliniekiem un uzzināt, kā top grafikas, tā paverot jaunu lappusi Mākslas muzeja "Rīgas Birža" bagātās kolekcijas izpētē.

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 2,85; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 1,42.

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš pie programmas vadītājas Vitas Ozoliņas, zvanot pa tālruni (+371) 67 225209 vai rakstot uz e-pastu Vita.Ozolina@lnmm.lv.

Mērķauditorija: pieaugušie, skolēni, studenti, seniori.

Dalības maksa: pieaugušiem: EUR 2,85; skolēniem, studentiem, senioriem: EUR 1,42.

Programmas vadītāja: Vita Ozoliņa, LNMM / Mākslas muzeja "Rīgas Birža" komunikācijas un izglītības darba kuratore.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab


ienāktreģistrēties