Atklās gleznotājas Baibas Apsītes personālizstādi "Jūra. Ārpus laika."

Agnese Bule, 19.03.2015., 12:11

19. martā Jūrmalas pilsētas muzejā notiks gleznotājas Baibas Apsītes personālizstādes "Jūra. Ārpus laika." atklāšana.

Izstādē apskatāmi 50 dažādu izmēru jūras gleznojumi – sākot ar klasiskiem maza formāta darbiem, plenēra etīdēm, līdz iespaidīgām 220 x 300 cm gleznām. Gan etīdēs, gan lielajās gleznās nozīmīga loma ir ūdens virsmas un gaismas rotaļai kā smalkam mājienam par darbu dziļāko jēgu. Noskaņa gleznās variē plašā diapazonā. Jūra gleznota dažādos diennakts un meteoroloģiskajos apstākļos, sākot ar janvāra vētras studijām, kur tumši pelēko vakara debesu daļā redzami smalki lietus pilienu atstātie lāsumi un vētras uzpūsti smilšu graudi un darbs veikts alla prima veikliem triepieniem, līdz maigi sārtām rītausmas un saulrieta toņu pārejām divos lielajos darbos, kas panāktas ar atkārtotiem lazējumiem gaišos pasteļtoņos.

"Jūra. Ārpus laika."

Autorei glezniecība ir meditatīvi intelektuāls process, nozīmīga saikne ar dabu, kas dod spēku un dzīvesprieku gan tīrā, gan gleznieciski pārradītā veidā. Kopš aizlaikiem mākslā izpausti dabas tēli ir ieguvuši nozīmīgu simbolu lomu cilvēces apziņā. Jo civilizācijas kultūra attīstās ilgāk, jo jebkurš no dabas tēliem kļūst semiotiski piesātinātāks, bagātāks – arī jūra. Viens no nozīmīgākajiem simboliskās interpretācijas modeļiem ir jūras analoģija ar indivīda vai cilvēces zemapziņas slāņiem. Tādēļ izstādē redzamie darbi ir uztverami vairākos slāņos – sākot ar jūru kā ainavas daļu, beidzot ar smalku, meditatīvu sajūtu par lietu un parādību mainīgo dabu un debesu atspulga ūdenī simboliskajiem aspektiem.

"Jūra. Ārpus laika."

Izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā būs skatāma līdz 6. aprīlim.

Jūrmalas pilsētas muzeja darba laiki: pirmdiena, otrdiena – slēgts; trešdiena – svētdiena 10.00–17.00.

Baiba Apsīte. Dzimusi Valmierā. Mācījusies: Valmieras bērnu mākslas skolā. LKA ieguvusi mākslas bakalaura grādu latviešu folkloras un tradicionālās kultūras specialitātē. LU (2000–2002) ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu politoloģijas un sabiedrisko attiecību specialitātē. LMA sagatavošanas kursi (2003–2006). LMA  (2006–2011) ieguvusi bakalaura grādu mākslā, vizuāli plastiskajā mākslā. Studijas LMA maģistratūrā (2011 – 2013), nobeidzot to ar maģistra darbu "Baltijas Debesis. Baltijas Jūra.", izstāde profesora Alekseja Naumova vadībā. No 2013. gada turpina studijas LMA doktorantūrā, promocijas darba "Marīna latviešu glezniecībā" izstrāde dr. art. Lailas Bremšas vadībā. No 2013. gada bērnu mākslas pulciņa vadītāja Saulkrastu kultūras un sporta centrā, organizē bērnu darbu izstādes un meistardarbnīcas bērniem. Līdz šim Baibai Apsītei ir bijušas astoņas personālizstādes un viena dubultizstāde kopā ar kursa biedreni Natāliju Maļikovu. Māksliniece regulāri piedalās dažādās gan vietēja, gan starptautiska mēroga grupu izstādēs. No 2003. gada ik gadu piedalās Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu izstādē-labdarības tirdziņā "Jarmarka".


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere


ienāktreģistrēties