Izstāde "Glezniecība Latvijā 1950. – 1990. no Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijas"

Anna Audere, 01.05.2010., 13:52

15. maijā Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" atklās izstādi "Glezniecība Latvijā 1950. – 1990. no Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijas", kurā tiks izstādītas apmēram 500 tā laika mākslinieku radītās mākslas vērtības.

Izstādē būs apskatāmi laikā no 19Izstāde "Glezniecība Latvijā 1950. – 1990. no Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijas"50.–1990. gadam, pastāvot sociālistiskā reālisma doktrīnai un tematiskiem ierobežojumiem, tapušie glezniecības meistardarbi, kuru autori ir daudzi ievērojami Latvijas mākslinieki. Līdzās tādiem populāriem autoriem kā Boriss Bērziņš (1930–2002), Bruno Vasiļevskis (1937–1990), Lidija Auza (1914–1989), Ojārs Ābols (1922–1983), Džemma Skulme (dz.1925), Maija Tabaka (dz.1939), Imants Lancmanis (dz.1941), Miervaldis Polis (dz.1948), būs iespēja novērtēt arī šobrīd aizmirstībā grimušu mākslinieku daiļradi, piemēram, Lielā Tēvijas kara dalībnieku grupas darbus.

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) mākslas darbu kolekcijā ir 16 000 mākslas vienību, kas iepirktas un uzkrātas 20. gadsimta otrajā pusē. Tā ir otra lielākā padomju perioda mākslas darbu kolekcija tūlīt aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

Rīgas mērs Nils Ušakovs jau atzinīgi novērtējis LMS kolekcijas izstādes aktualitāti kontekstā ar pasaules tendencēm iepazīt un analizēt 20. gadsimta otrās puses mākslu un kultūru plašā spektrā. LMS prezidents Mārtiņš Heimrāts uzsver, ka kolekcijai līdz ar mākslas vērtību ir arī laikmeta liecības nozīme. "Veidojas paradoksāla situācija – krājumos ir daudz vērtīgu mākslas darbu, kas apliecina mūsu kultūrvides identitāti un vitalitāti, taču plašākā sabiedrībā izpaužas arvien lielāka neziņa," atzīst M. Heimrāts. Savukārt LMS valdes locekle, māksliniece Lilija Dinere, uzsver, ka pasaulē aug interese par sociālisma perioda mākslas darbiem un rodas arvien jaunas to interpretācijas. "Latvijas mākslā ir spēcīgas nonkonformisma izpausmes, kas ietekmēja visu oficiālo mākslu," saka L. Dinere.

Izstādes kuratore – mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Apmeklētāji izstādi varēs novērtēt no 2010. gada 15. maija līdz 15. augustam.

"Rīgas mākslas telpa" ir daudzfunkcionāls mākslas un kultūras centrs pašā Vecrīgas sirdī, zem Rātslaukuma. "Rīgas mākslas telpa" apmeklētājiem piedāvā vizuālās mākslas ekspozīcijas un plašu kultūras pasākumu klāstu. Tās galvenais uzdevums ir nodrošināt kvalitatīvus mākslas un kultūras pasākumus, vienlaikus arī veicinot sadarbību ar jaunajiem māksliniekiem.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties