Elīnas Brasliņas personālizstāde "Cefalea"

Elīna Brasliņa, 21.07.2015., 08:57

No 2015. gada 1. augusta līdz 15. augustam Kalnciema kvartāla galerijā būs aplūkojama Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas absolventes Elīnas Brasliņas personālizstāde "Cefalea". Visi laipni gaidīti izstādes atklāšanā 1. augustā plkst. 18.00!

"Cefalea""Cefalea" ir jaunās mākslinieces pirmā personālizstāde – bakalaura darbs. "Elīnas grafiku sērija un grāmata ir divdaļīga interpretācija par literāru darbu. Smalkie, tehniski sarežģītie un perfektie linogriezumi eksponēti gan kā stājdarbi, gan kā nosacītas ilustrācijas trīsdimensionāla objekta (grāmatas) formā. Tā lapaspuses papildinātas ar iegriezumiem, tādējādi radot mākslinieciski smalku linogriezuma nospieduma un telpisku struktūru saspēli," komentē darba vadītājs, Mākslas akadēmijas profesors Juris Petraškevičs. Mazajiem lasītājiem un viņu vecākiem Elīna Brasliņa pazīstama kā bērnu grāmatu ilustratore, taču šī izstāde sniedz ieskatu pavisam citā izpausmes formā, kurā pavīd interese par nedaudz tumšākiem iztēles nostūriem.

Diplomdarba idejas pamatā ir argentīniešu rakstnieka Hulio Kortāsara stāsts "Cefalea" ("Galvassāpes"), un iecere attīstījusies, iepazīstot gan oriģināltekstu, gan tā analīzi un komentārus. Kortāsara vēstījumā pētīta sāpju ietekme uz cilvēka apziņu, izmantojot zoomorfus motīvus, kā arī mērķtiecīgi dzēšot un pārvelkot robežas starp realitāti un murgiem, ārējo un iekšējo pasauli, cilvēcisko un dzīvniecisko, neļaujot lasītajam līdz galam apjēgt "patieso" notikumu versiju. Šie paņēmieni atspoguļojas arī melnbaltajās grafikās, kur tēli te iznirst, te pazūd fonā, te saplūst cits ar citu un pārvēršas ņirbošā rakstā.

Linogriezums Elīnai ir sevišķi tuva tehnika, jo, no vienas puses, tā ir vienkārša un viegli saprotama pat tiem, kam nav zināmi grafikas "virtuves" noslēpumi. No otras puses, tā prasa izkoptas amatnieciskās iemaņas – grebšana ir laikietilpīgs, teju meditatīvs process, kas nepiedod kļūdas, prasa pilnīgu uzmanību un izsvērtu spēka pielietojumu.

Elīna Brasliņa 2013. gadā ieguva "Mecenātes Ināras Teterevas stipendiju mākslā", kuras mērķis ir finansiāli atbalstīt talantīgus Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentus, piešķirot viņiem stipendijas. Katru stipendiju veido naudas piešķīrums līdz atbilstošās studiju programmas sekmīgai pabeigšanai, studiju braucienu finansēšana stipendijas saņemšanas periodā un grants studentu darbu izstādei un publikācijai, pabeidzot studijas Mākslas akadēmijā.

Norises vieta: Kalnciema kvartāla galerija, Kalnciema iela 35.

Darba laiks: Pirmdiena – sestdiena: 10.00 – 22.00; Svētdiena: slēgts.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties