Ekspresizstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss"

Kristīne Ozola, 19.02.2010., 14:42

Līdz 28. februārim Tukuma muzeja Pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis" apskatāma ekspresizstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss".

Ar šo izstādi muzejs vēlas atgādināt sabiedrībai par padomju laika represijām un mudināt līdzcilvēkuEkspresizstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss"s nebūt vienaldzīgiem ne pret pagātnes notikumiem, ne pašlaik notiekošo.

Izstādē apskatāmas trīs vēstules uz bērza tāss, kas rakstītas apcietinājumā, nometnēs vai nometinājumā vietās dažādos Sibīrijas apgabalos: lietuvietes Gražinas Gaidienes (1911-1989) zīmēts apsveikums vārda dienā latvietei Sofijai Mildai Melderei (1899-1988) 1949. gada 15. maijā un divas zvērinātā advokāta Kārļa Roberta Kalevica (1877-1945) vēstules (1941, 1943), kas sūtītas no Vjatlaga Kirovas apgabalā dzīvesbiedrei ārstei Verai Mildai (1890-1972), kas atradās nometinājumā Krasnojarskas apgabala Kazačinskas rajona Kemskā.

Bērza tāss bieži vien bija vienīgais pieejamais materiāls apcietinājuma un izsūtījuma vietās, īpaši Otrā pasaules kara gados. Tās bija vienīgais veids kā uzturēt saikni ar dzimteni un tuviniekiem. Vēstulēs spilgti izpaužas nācijas mentalitāte: ticība labajam, rūpes par tuviniekiem, cerība izdzīvot un atgriezties mājās.

Latvijas muzejos nonākušas tikai 19 vēstules, kas rakstītas uz bērza tāss, tādēļ tās mūsdienās uzskatāmas par retumu. Vēstules glabājas septiņos Latvijas muzejos: Tukuma muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā, Daugavas muzejā, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā un Talsu novada muzejā. Visas vēstules ir iekļautas UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas Nacionālajā reģistrā.

Izstādē eksponēti arī Kalevicu un Melderu ģimenēm piederējuši priekšmeti un fotogrāfijas, kā arī Sibīrijā pierakstītie un dziedātie dziesmu teksti.

Muzejs lūdz sniegt informāciju par minētajiem cilvēkiem un viņu likteņiem, vai citām vēstulēm, kas ir saglabājušās, bet nav nonākušas Latvijas muzeju krātuvēs. Lūdzam rakstīt Agritai Ozolai, Tukuma muzeja direktorei. Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums, Tukuma novads LV 3101; e-pasts: agrita.ozola@tukumamuzejs.lv; tālrunis 63182390.

Vairāk par Tukuma muzeja krājumā esošajām Sibīrijas vēstulēm uz bērza tāss lasiet www.tukumamuzejs.lv sadaļā UNESCO.

Pilsētas vēstures muzeja "Pils tornis" darba laiks: O.-S. 10.00-17.00, Sv. 11.00.-16.00
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties