Bohēma ar Upīti, Čaku un Akurateru

Sandra Zobena, 19.04.2010., 13:52

Trīs Latvijas memoriālie muzeji – Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis, Jāņa Akuratera muzejs un Andreja Upīša memoriālais muzejs – šī gada 24. aprīlī Mākslas dienu ietvaros iecerējuši kopīgu projektu – akciju "ČAU, Bohēma II!" (no itāļiem aizgūtais sasveicināšanās vārds veidots no rakstnieku uzvārdu pirmajiem burtiem).

Akcijas apmeklētāji dosieBohēma ar Upīti, Čaku un Akuraterus gājienā pa pilsētas centru, lai iepazītos ar vietām, kur atradās Rīgas senie krodziņi – "Mazais Vērmaņa parks", "Šīrona krogs", "Operas kafejnīca", Oto Švarca restorāns, "Pegazs" u.c., kuros savulaik pulcējās literāti, mākslinieki, deputāti un Rīgas elites pārstāvji. Nereti šeit dzima ideja kādam dzejolim vai stāstam.

Ekskursijas sākums plkst. 12.00 Andreja Upīša memoriālajā muzejā, kur ar akcijas maršrutu varēs iepazīties virtuāli – senos fotoattēlos – un noklausīties stāstījumu par Andreja Upīša vērojumiem iecienīto krodziņu vietās un to atspoguļojumu romānā "Zelts" un "Sieviete". Tiks izspēlēts arī rakstnieka vestes, spieķa un hūtes stāsts par dramatiskajiem piedzīvojumiem Jaunķemeru peldvietā.

Pēc tam ceļš vedīs uz bijušo "Mazo Vērmaņa parku" Tērbatas un Elizabetes ielas stūrī un tālāk – uz krodziņu "Pegazs" bijušajā Benjamiņu mājā, kur skanēs stāsts par Andreja Upīša un Aleksandra Čaka piedzīvojumiem šajos krodziņos.

Pa ceļam iepazīstot 20. gs. 20. – 30. gadu rakstnieku populāro pulcēšanās vietu "Suvorova viesnīca" Barona un Elizabetes ielas stūrī, kā arī "Cafe de Paris" iepretim Vērmanes dārzam, ekskursanti dosies uz Aleksandra Čaka memoriālo dzīvokli.

. 13.00 Aleksandra Čaka muzejā akcijas dalībnieki varēs noklausīties atmiņu stāstījumu par rakstnieka bohēmas gaitām un Lāčplēša ielas dzīvokļa iemītnieku atmiņas par piedzīvojumiem šajā miteklī jau pēc paša dzejnieka nāves.

Izstādē "Seja balta kā ekrāns" skanēs 20. gs. 30. gadu populāas melodijas, ko no vecām skaņu platēm izvilinās ne mazāk vecs "Bellacord" patafons.

Plkst. 15.00 – akcijas noslēgums "Provokatīvā bohēma" Jāņa Akuratera muzejā, kur "bohēmiski pierādījumi" tiks meklēti īpaši noslēpumainos dzejnieka mājas nostūros.

Izstādē "Trīs dziesmas" skanēs dzejnieces Laimas Akurateres dzīvesstāsts un Jāņa Akuratera dzejas montāža "Dzīves vīns".

Ieeja par ziedojumiem.

Trīs ievērojamu latviešu rakstnieku memoriālo muzeju kopprojekta mērķis ir iepazīstināt ar Čaka, Akuratera, Upīša un citu rakstnieku bohēmas vietām pagājušā gadsimta 20., 30. gadu Rīgā, vietām, kas kaut daļēji inspirējušas topošo moderno latviešu literatūru.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties