Starptautiskās bērnu mākslas izstādes Lidice Latvijā uzvarētāju apbalvošana

Olga Savina, 30.11.2009., 10:16

3. decembrī 14:00 kino "Rīga" Čehijas Republikas vēstniecība Rīgā organizē svinīgo balvu pasniegšanas ceremoniju Starptautiskā bērnu radošās mākslas konkursa LIDICE 2009 uzvarētājiem.

Pasākuma noslēgumā būs iespēja noskatīties čehu muzikālo bērnu komēdiju "Lai dzīvo gari!" (Ať žijí duchové!), kura vēsta par ciema bērnu satikšanos ar vecā Brtnīkas/vietējas cietokšņa gariem. Uz pasākumu/filmu tiek aicināti visi interesenti. Ieeja – 50 santīmi.

Čehijas Lidices ciemā Otrā pasaules kara laikā norisinājās traģēdija – atriebjoties par atentātu pret Trešā Reiha Čehijas un Morāvijas protektorāta galvu Rainhardu Heindrihu fašisti nolīdzināja ciemu līdz ar zemi, gandrīz visus tās iedzīvotājus iznīcinot. Starp bojā gājušajiem bija ap 80 ciema bērnu. Viņu piemiņai Lidicē ir uzcelts piemineklis un katru gadu, jau 37 gadus pēc kārtas, notiek starptautisks bērnu radošo darbu konkurss un izstāde "Lidices Roze", kurā piedalās bērni vecumā no 4 līdz 16 gadiem. Starptautisko bērnu mākslas izstādi Lidice ik gadu izsludina un organizē Lidices memoriāls sadarbībā ar Kultūras ministriju, Ārlietu ministriju, Izglītības ministriju un Unesco Čehijas komisiju.

Šī gada izstādes tēma bija "Visums", kas tika izvēlēta saskaņā ar to, ka 2009. gadu Unesco pasludināja par astronomijas gadu. Jaunie mākslinieki savus darbus radīja, iedvesmojoties no ar to saistītiem jēdzieniem: visuma atklāšana, kā lidosim uz zvaigznēm, kas gan ir uz citam planētam, utt. Žūrija saņēma vairāk kā 21 000 eksponātu no 53 pasaules zemēm un piešķīra 1467 apbalvojumus, no kuriem 593 saņēma ārzemju pārstāvji. Šogad īpaši dāsns balvu klāsts ir arī Latvijai, kura ieņem pirmo vietu balvu skaita ziņā starp ārvalstīm – atzinības rakstus un medaļas 3. decembrī kino "Rīga" krāšņajās telpās saņems 62 Latvijas bērni. Kā katru gadu īpaši veiksmīga ir bijusi Tukuma Mākslas skola, Baldones Mākslas skola, Rēzeknes pilsētas Skolēnu interešu centrs, Rīgas Bērnu un jaunatnes centrs "Auseklis", Rīgas tehniskās jaunrades nams "Annas 2", u.c. Šogad arī pārējie konkursa dalībnieki ir saņēmuši organizatoru pateicības un uzaicinājumu nākošajā gadā sūtīt savus radošos darbus uz Čehiju.

Pirmoreiz latviešu bērni Lidices konkursam savus darbus aizsūtīja 1999. gadā, un kopš šī laika Čehijas Republikas vēstnieki viņiem ir pasniedzuši ap 500 apbalvojumu – diplomus un medaļas "Lidices roze", kā arī nelielas piemiņas veltes no Čehijas. Bērnu apbalvošanu vēstniecība ir organizējusi gan savās telpās, gan Latvijas Valsts leļļu teātrī, gan Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā, gan kino "Rīga".

Konkurss Latvijas bērnu vidū ar katru gadu kļūst populārāks. Tā organizēšanā Čehijas Republikas vēstniecība Rīgā veiksmīgi sadarbojas ar Latvijas Izglītības ministrijas Valsts izglītības satura centru un Rīgas domi. Pēdējos gados vietējai darbu atlasei ikreiz bija iesūtīti vairāk kā 1000 darbi, no kuriem ap 200 bērnu zīmējumu, keramikas izstrādājumu, batikas darbu, veidojumu no papīra ceļoja uz Čehiju, kur tos vērtēja žūrija. Pateicoties šai sadarbībai un Latvijas izglītības iestāžu darbinieku rūpēm, Latvija ir ieguvusi augstu reputāciju izstādes organizatora vērtējumā, kas arī atzina, ka nevienā pasaules valstī izstādei nav pievērsta tik liela uzmanība.

Labākie visas pasaules bērnu darbi tiek izstādīti Čehijā, kā arī ārzemēs. 2002. gadā arī Rīgas Skolēnu pilī varēja apskatīt 2001. gada uzvarētāju darbus. Latviešu bērni Rd Ijsd Bērnu un jaunatnes pārvaldes Jaunatnes atbalsta nodaļas galvenās speciālistes Ilzes Rimicānes vadībā vairākas reizes ir apmeklējuši arī izstādi Lidicē, kā arī Lidices memoriālo kompleksu. Katru gadu divas medaļas laureātiem tiek pasniegtas uz vietas Čehijā. 2005. gadā savu medaļu Lidicē saņēma arī Rēzeknes pilsētas skolēnu interešu centra pārstāve, septiņgadīgā Lolita Kupcova.

Informācija sagatavota pēc Čehijas Republikas vēstniecības Rīgā materiāliem.

 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties