Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā ir piešķirta

Una Jansone, 23.03.2015., 08:02

19. martā Rīgas Sv. Pētera baznīcā tika atklāta izstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā", kā arī tika apbalvoti izstādes laureāti. Izstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" Rīgas Sv. Pētera baznīcā apskatāma līdz 15. aprīlim.

Mākslinieku atsaucība bija necerēti liela. Sākotnēji žūrijai tika iesniegti 229 darbi, bet 77 autori ar 107 darbiem ieguva tiesības piedalīties respektablajā un kultūrvēsturiski nozīmīgajā izstādē.

Roberts Muzis

Galveno - Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā saņēma gleznotājs un pedagogs Roberts Muzis. Balva piešķirta par triptihu:

  • "Skrandu mākoņi" 2012., audekls/akrils, 54x89,5;
  • "Migla" 2013., audekls/akrils, 60x89,5;
  • "Novakare" 2013., audekls/akrils, 54x89,5.

Mākslinieks Roberts Muzis (dz. 1944.), Latvijas Universitātes profesors ir plaši pazīstams un nozīmīgs Latvijas ainavu glezniecības pārstāvis, strādā arī figurālas kompozīcijas, portreta, klusās dabas žanros. Profesionālo izglītību ieguvis J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1955 - 1962) un Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (1962 - 1967). Stažējies Pēterburgas Mākslas akadēmijā (1982), vadījis un piedalījies dažādos glezniecības plenēros un meistarklasēs. Izstādēs darbi no 1970. gada, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1975. gada. Ilgstoši bijis glezniecības pedagogs Latvijas Mākslas akadēmijā. Vairāku personālizstāžu autors Latvijā un ārvalstīs, gleznas atrodas muzejos un privātkolekcijās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Roberts Muzis

Preiļu novada dome pasniedza šīs apjomīgās un kultūrvēsturiski nozīmīgās izstādes laureātam īpašu dārgmetālu medaļu (autors – Jānis Strupulis), Zelta diplomu un naudas balvu.

Rīgas domes balva par Jāzepa Pīgožņa dzimtās Latgales ainavas raksturīgu atspoguļojumu tika piešķirta māksliniekam un pedagogam Osvaldam Zvejsalniekam. Viņam tika dāvāta iespēja turpmākā gada laikā kopā ar saviem audzēkņiem un novadniekiem sarīkot glezniecības izstādi "Latgales ainava" Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Izstādes tehnisko nodrošinājumu piedāvās Rīgas domes kultūras iestāžu apvienība un Rīgas sv. Pētera baznīcas pārvalde.

Roberts Muzis

Laikraksta "Latvijas Avīze" speciālbalva gleznotājai Vitai Mercai par tīrību domās un dzidrumu sajūtās.

Mākslinieka Aleksandra Stankēviča speciālbalva gleznotājai Kristīnei Kvitkai par profesionālo līdzekļu un izteiksmes jauninājumiem.

Mūziķa Alberta Legzdiņa ("Čikāgas piecīši") speciālbalva gleznotājai Agnijai Ģērmanei par īsteni latvisku ainavu.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


ienāktreģistrēties