"Art Deco stils – starpkaru perioda mode"

Natālija Sujunšalijeva, LNMM Reklāmas un informācijas darba kuratore, 16.10.2010., 10:46

Svētdien, 24.oktobrī, plkst.15:00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina visus interesentus uz "Svētdienas sarunu" pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē "Art Deco stils – starpkaru perioda mode". Sarunu vada mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa.

art decoIzstāde "Art Deco stils – starpkaru perioda mode" no Aleksandra Vasiļjeva (Alexandre Vassiliev) Parīzes kolekcijas veltīta Eiropas sieviešu modes evolūcijai starpkaru periodā (1918–1939). Tajā eksponēti 80 tērpi un vairāk nekā 200 aksesuāru, kā arī fotogrāfijas un gleznas, kas attiecas uz 20.gs. 20.–30.gadu periodu un stāsta par pārmaiņām, ko pārcieta tā laika Eiropas mode, kad par vadošo arhitektūras, interjera un dekoratīvi lietišķās mākslas stilu kļuva Art Deco stils, kas savu nosaukumu ieguva Parīzes Starptautiskajā modernās dekoratīvās un rūpnieciskās mākslas izstādē "Exposition internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes" 1925.gadā.

Art Deco, kas attīstījās aptuveni 15 gadus Eiropā un Amerikā, iezīmēja jaunu laikposmu modes vēsturē. To uzskata par pēdējo lielo stilu Eiropas modē, kas kļuvis par finansiālās labklājības, uzplaukuma, greznības un elegances simbolu. Art Deco stilam un tā estētikai, līdzīgi kā avangarda parādībām 20.gs. kultūrā, bija elitārs raksturs. Stils rezultējās kā mākslas un dzīves izsmalcinātība un vienlaicīgi guva nozīmīgus panākumus gan mākslas, gan komercijas jomā.

Kokaīns, viendzimuma attiecības, zīda zeķes, čarlstons un džezs, dzīve kā mūžīgi svētki piederēja Art Deco un divdesmito gadu dzīvesstilam, tāpat kā laikmeta apsēstība ar ātrumu, ko piedāvāja tehnikas jaunās iespējas. "Lielā depresija" pārtrauca bezrūpīgo divdesmito svinēšanu. Stils meta kūleni, lai trīsdesmitajos gados piezemētos pieticībā, tikumībā un ģimenes morālē, jaunie totalitārie režīmi propagandēja sievietes – mātes, sievišķības, veselīga ķermeņa spēka kultu. Ar to iesākās negarā, liesmainā Art Deco noriets.
Lnmm izglītības programmas "Svētdienas sarunas muzejā" ietvaros Lnmm Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja, mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa aicina apmeklētājus atklāt Art Deco krāšņumu un daudzveidību, iepazīt stila raksturīgas īpašības hronoloģiskā attīstībā. Īpaša uzmanība ekskursijas laikā tiks pievērsta īstām modes pērlēm no Eiropas un Asv – unikāliem pagātnes mākslas pieminekļiem.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Plašāk par izstādi lasiet Lnmm mājas lapā:
www.lnmm.lv/lv/dmdm/info/visit/exhibition/2010/art-deco-style-interwar-period-fashion-design

Izstādi iespējams apmeklēt tikai līdz 31. oktobrim!


Atbildīgā Par Pasākumu:
Alīda Krēsliņa, izstādes koordinatore Dmdm,
Lnmm Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja
T: (+371) 67 830900, E: Alida.Kreslina@lnmm.lv


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties