Aleksandra Vasiļjeva izstāde "Art Deco stils – starpkaru perioda mode"

Nataļja Sujunšalijeva, 30.07.2010., 15:54

No 2010. gada 4. augusta līdz 31. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) būs apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde no Parīzes "Art Deco stils – starpkaru perioda mode".

Aleksandra Vasiļjeva izstāde "Art Deco stils – starpkaru perioda mode"Aleksandrs Vasiļjevs ir pazīstamais modes vēsturnieks, interjeru dekorators, scenogrāfs, populāru grāmatu un rakstu autors, izcils lektors un kolekcionārs. Viņam pieder viena no vislielākajām privātajām vēsturisko tērpu kolekcijām. Tā ir komplektēta 30 gadus un ietver aptuveni 10 000 vienību (apģērbi, apavi, aksesuāri, fotogrāfijas), kas datējamas sākot ar 18. gadsimtu līdz pat 21. gadsimtam. Krājums pastāvīgi tiek papildināts gan ar dāvinājumiem, gan pirkumiem izsolēs un antikvāros salonos. Kolekcija veidota uz zinātniski pētnieciskiem pamatiem ar mērķi ne tikai saglabāt kultūras mantojumu, bet arī darīt to pieejamu sabiedrībai.

Aleksandra Vasiļjeva kolekcija glabājas Parīzē un ar lieliem panākumiem ir rādīta ļoti daudzās pasaules valstīs – Francijā, Lielbritānijā, Krievijā, Beļģijā, Turcijā, Honkongā, Japānā, Austrālijā, Čīlē un citur. Arī Latvijā, Rīgā 2009. gadā varēja iepazīties ar šīs apjomīgās kolekcijas daļu, kas tika rādīta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādē "Viktorijas laika mode", izraisot īpašu publikas interesi – divu mēnešu laikā (no 15. augusta līdz 11. oktobrim) to apskatīja vairāk nekā 25 000 apmeklētāju. Šogad, turpinot sadarbību ar Aleksandru Vasiļjevu, skatītājiem tiek piedāvāta izstāde "Art Deco stils – starpkaru perioda mode", kas ir grezna Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dāvana rīdziniekiem un pilsētas viesiem Rīgas svētkos.

Art Deco kā mākslinieciski stilistiskais novirziens attīstījās starp abiem Pasaules kariem Eiropā un Amerikā. 20. gadsimta 20. gados tas strauji izplatījās dizaina, interjera, arhitektūras, modes un vizuālās mākslas jomā. Šis stils ir labi pazīstams un bija ļoti populārs arī Latvijā. Terminu "Art Deco" (franču val. – art déco) ieviesa 1925. gadā Parīzē pēc Starptautiskās modernās dekoratīvās un rūpnieciskās mākslas izstādes "Exposition internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes". Jau vairākus gadus pirms tās dizaineri bija eksperimentējuši un padarījuši šo stilu aizvien izsmalcinātāku, bet īpašo pazīmju kopums vēl tika dēvēts dažādos vārdos, piemēram, moderne, modernistic, jazz modern u.c. Līdz ar 1925. gada izstādi Parīze kļuva par Art Deco stila centru.

Pēc Pirmā pasaules kara cilvēki gribēja modernu, funkcionālu stilu, kas būtu piemērots jaunajām dzīves reālijām un jaunajai estētikas izpratnei, ko iespaidoja ne vien karš, bet arī rūpnieciskās ražošanas attīstība. Art Deco veido neoklasicisma un jūgendstila, kubisma un ekspresionisma sintēze, Senās Ēģiptes, Ķīnas, Indijas, Āfrikas mākslas elementi, kā arī spēcīga Krievu baleta sezonu Parīzē ietekme. Raksturīgas stila īpašības ir stingra simetrija, etniski ģeometriski un stilizēti floras motīvi, dārgo materiālu (ziloņkaula, krokodila ādas, cēlkoku, sudraba u.c.) izmantošana. Pateicoties savam krāšņumam, daudzveidībai un dzīves svinēšanas idejai, stils nodrošinājies ar neatslābstošu uzmanību.

Art Deco, kas attīstījās aptuveni 15 gadus, iezīmēja jaunu laikposmu modes vēsturē. Periodu no 1919. līdz 1930. gadiem pieņemts uzskatīt par pēdējo lielo stilu Eiropas modē, kas kļuvis par finansiālās labklājības, uzplaukuma, greznības un elegances simbolu. Šis laiks liek atcerēties leģendārās "mazās melnās kleitiņas" un smaržu "Chanel № 5" rašanos, izteiktu make-up un pārspīlētu kalsnumu, mīlestību pret aksesuāriem un pirmos emancipācijas centienus, īsos sieviešu matu griezumus un taisnas pērlītēm rotātas kleitas, aviopārlidojumu kultu un aizraušanos ar džezu.

Izstādē iekļauti vairāk nekā 250 eksponāti, kuru vidū atrodamas īstas modes pērles gan no Eiropas, gan ASV – unikālie pagātnes mākslas pieminekļi kā to radītāju fantāzijas un talanta apliecinājums. Skatītāju uzmanībai tiek piedāvāti 50 tērpi uz manekeniem un liels daudzums (ap 200) dažādu aksesuāru – cepures, kurpes, rokassomiņas, rotas lietas u.c. Ir svarīgi atzīmēt, ka ekspozīcija atspoguļo modes aktualitātes arī tā laika Latvijā. Aleksandra Vasiļjeva kolekcijā ir šī perioda ievērojamāko rīdzinieču fotogrāfijas, kas īpaši šai izstādei izgatavotas palielinātā formātā. Lai veidotu pilnvērtīgāku ieskatu Art Deco stila laikmetā, ekspozīciju uz ekrāna papildina audiovizuālie materiāli – starpkaru perioda rīdzinieki un daiļās rīdzinieces, tango un fokstrota ritmi, paša kolekcijas īpašnieka stāstījums.

Izstādes iekārtošanu veic pats izstādes kurators, viņam palīdz asistents no Parīzes Kristofs Dibuā Rubio, stiliste Žanna Dubska, DMDM mākslinieks Jurģis Krāsons, izstādes iekārtotājs Uldis Timoško, kā arī citi uzaicinātie speciālisti.

Projektu papildina interesanta un daudzveidīga pasākumu programma. Art Deco stila iepazīšanai un izpētei septembrī un oktobrī muzejs organizēs speciālas radošās darbnīcas, kurās apmeklētāji varēs apgūt ne tikai stila formu un ornamentu valodu, bet arī auduma apdrukas, vilnas velšanas, koka spiedogu un citu tehniku specifiku. Apmeklētājus gaidīs arī "Svētdienas sarunas muzejā", īpašas lekcijas un ekskursijas.

Izstādi finansiāli atbalsta Aizkraukles banka, labdarības fonds "Rīts", Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


ienāktreģistrēties