Zaļo tehnoloģiju inkubatorā īsteno zinātnieku ideju pārnesi uz biznesu

Nadīna Erdmane, 23.10.2015., 11:05

Zaļo tehnoloģiju inkubators (ZTI) – kas praksē savieno akadēmiskās un biznesa zināšanas - veiksmīgi noslēdzis pirmo darbības gadu.

Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Egils HagensZinātnieku un uzņēmēju interese par atbalsta programmu bijusi negaidīti liela, kopumā gada laikā iesniegti 473 pieteikumi, ZTI gada jubilejas svinībās informēja ZTI direktors Oskars Priede.

ZTI atbalstītie projekti veicina atjaunojamo materiālu un enerģijas avotu izmantošanu, samazina un novērš CO2 emisijas un atkritumus. Gada laikā ar lūgumu pēc ZTI pirmsinkubācijas atbalsta vērsušies 379 ideju autori, tostarp 56% uzņēmumi un 44% privātpersonas. Atbalstu guvis 81 projekts. Interesanti, ka aktīvākais reģions ir Rīga: 49% biznesa projektu nākuši no galvaspilsētas, 31% - no Vidzemes, 11% - no Zemgales, 7% - no Kurzemes un tikai 1% - no Latgales.

Lai atskatītos uz gada laikā paveikto, "Attīstības finanšu institūcijas Altum" telpās pulcējās Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Egils Hagens, Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta Inovāciju nodaļas vadītājas vietniece Skaidrīte Rancāne-Slavinska, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Norvēģijas finanšu instrumentu nodaļas vadītāja Inese Sārtaputne, Zaļo tehnoloģiju inkubatora valde, Zaļo tehnoloģiju inkubatora direktors Oskars Priede, ZTI komanda, kā arī pakalpojumus saņēmušie uzņēmēji un citi interesenti.

"Baltijas valstīs un arī Skandināvijā pieejami dažādi inkubatori, taču ZTI Latvijā ir unikāla iniciatīva, kas praksē savieno biznesa iespējas un akadēmiskās zināšanas. Zaļās tehnoloģijas ir globāli svarīga nozare, tādēļ esmu ļoti pateicīgs par ieguldīto darbu un veiksmīgo Norvēģijas un Latvijas sadarbību," atzinīgi izteicās Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Egils Hagens.

Statistika vērš uzmanību uz izteikto dzimumu sadalījumu zaļo tehnoloģiju nozarē, 81% biznesa projektu iesnieguši vīrieši. Lai gan sieviešu pārstāvētie biznesa projekti sastāda vien 19%, ZTI svinību ietvaros, starp četriem veiksmīgākajiem projektiem, tieši divus veiksmes stāstus prezentēja dāmas - SIA "Vizulo" un SIA "AliNA". Pieredzē dalījās arī SIA "Incell", un SIA "Graphic VCO" pārstāvji.

"Šis ir bijis ārkārtīgi dinamisks gads. Mani priecē, ka mums izdevies izveidot komūnu, kurā uzņēmēji un zinātnieki darbojas roku rokā, turklāt ZTI ietvaros dažādi uzņēmumi uzsākuši arī savstarpēju sadarbību, kas ir liels ieguvums. Ļoti daudzi biznesa projekti, kuri saņēmuši ZTI atbalstu, ir strauji pavirzījušies tuvāk saviem mērķiem tieši pateicoties Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un citu Latvijas pētniecības institūciju zinātnieku kompetencēm, " uzsvēra Zaļo tehnoloģiju inkubatora direktors Oskars Priede.

Lai gan zaļo tehnoloģiju attīstība Latvijā nav teicamā līmenī, ir būtiski uzsvērt, ka bez Norvēģijas atbalsta Latvijas uzņēmēji un zinātnieki nebūtu nonākuši tur, kur ir šobrīd, stāsta O. Priede. Lielākais uzņēmēju ieguvums ir ZTI sniegtā pieeja zināšanām jeb Latvijas zinātniekiem un speciālistiem. Ar ZTI palīdzību liela daļa uzņēmumu biznesam piesaistījuši zinātnieku konsultācijas, kas palīdz biznesa idejas realizēt praktiski. Savukārt tie zinātnieki, kuri nolēmuši komercializēt savus pētniecības rezultātus, guvuši atbalstu biznesa modeļu veidošanā, lai akadēmiskās zināšanas un izgudrojumus spētu komercializēt.

Gada laikā kopā iesniegti 473 pieteikumi. Pirmsinkubācijas posmā, kurā uzņēmējs saņem konsultācijas un apmācības, kas palīdz sagatavot biznesa plānu un pārliecināties par izvēlēto biznesa modeli, iesniegti 379 pieteikumi, no kuriem ZTI atbalstu saņēmis 81 biznesa projekts. Savukārt inkubācijas posmam, kurā uzņēmēji saņem atbalstu biznesa idejas attīstīšanai, tostarp lieto grantu finansējumu prototipu izveidei, produkta eksperimentālo partiju ražošanai, intelektuālā īpašuma tiesību nostiprināšanai, mārketinga aktivitātēm u.c., pieteikti 94 biznesa projekti no kuriem atbalstu saņēmuši 24.

2014. gadā, sadarbojoties Ekonomikas ministrijai, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai Norvēģijas Inovāciju aģentūrai, un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijai (SIVA), tika uzsākts projekts "Zaļo tehnoloģiju inkubators" (līguma Nr. Nr.DL-2014/9). Šim mērķim ir nodibināts SIA "Green Industry Innovation Center", kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) paspārnē. Programmas mērķis ir palielināt "zaļo" komersantu konkurētspēju, veicināt "zaļās" inovācijas un "zaļo" uzņēmējdarbību, kas rezultējas jaunu vai būtiski uzlabotu inovatīvu vides tehnoloģiju, pakalpojumu un produktu izstrādē un ieviešanā. Projektā 90% finansējuma veido Norvēģijas finanšu instrumenta finansējums un 10% — Latvijas valsts budžeta līdzekļi.
Zaļo tehnoloģiju inkubators (ZTI) aicina zaļi domājošos Latvijas uzņēmējus pieteikt savas biznesa idejas pirmsinkubācijas atbalstam ideju uzņemšanas sestajā kārtā. Pieteikumus iespējams iesniegt līdz 1. decembrim, aizpildot anketu ZTI mājas lapā www.giic.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты барышень равным образом юношей он-лайн, в течение телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl

Hi, kam dashur të di çmimin tuaj

MasonSax


ienāktreģistrēties