Divpadsmit augstskolu studentu līderi paraksta "Zaļo Memorandu"

Marta Romanova, 26.08.2010., 17:29

Divpadsmit Latvijas augstskolu studenti sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu apvienojušies kopīgu zaļo nodomu vārdā un parakstījuši "Zaļo memorandu", tādējādi apliecinot gatavību sekot videi draudzīga dzīvesveida principiem, ievērojot un ieviešot tos studentu un augstskolas ikdienā.

"Zaļajā memorDivpadsmit augstskolu studentu līderi paraksta "Zaļo Memorandu"andā" ir aprakstīti pašu studentu izstrādāti pamatprincipi un pasākumi, ko katra augstskola var veikt: saprātīgi izmantot resursus - taupīt papīru, atkārtoti lietojot izdrukātas lapas un vienmēr apdomājot drukāšanas nepieciešamību, taupīt ūdeni, veicināt elektrības patēriņa samazināšanu; pārvietoties videi draudzīgi - ar kājām, velosipēdu vai sabiedrisko transportu; samazināt atkritumu daudzumu, saprātīgi iepērkoties un izmantojot lietas atkārtoti, šķirojot atkritumus un nododot tos atkārtotai pārstrādei; sakopjot vidi, organizējot un piedaloties talkās, kā arī izglītojot līdzcilvēkus par "zaļās" domāšanas īstenošanas iespējām, u.c.

Zaļā memoranda parakstīšana un diskusija par idejām, kā iedzīvināt memorandā ietvertos principus, notika "Latvijas Studentu foruma 2010" Studējošo pašpārvalžu līderu semināra ietvaros Vecaucē. Memoranda parakstīšana notika nozīmīgā laikā – 20.augustā, dienu pirms datuma, ko starptautiskie vides aizstāvji pasludinājuši kā cilvēces ekoloģisko bankrotu, jo viss Zemes resursu limits esot izsmelts (skat. LETA, 17.08.2010).

Zaļo memorandu parakstīja studentu pašpārvalžu līderi no Latvijas Universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Daugavpils Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Vidzemes Augstskolas, Biznesa augstskolas Turība, Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas, Transporta un sakaru institūta, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, Ekonomikas un kultūras augstskolas un Rīgas Uzņēmējdarbības koledžas.

Latvijas Zaļā punkta organizētajā diskusijā studentu līderi piedāvāja idejas pasākumiem, kā tieši iedzīvināt "Zaļajā memorandā" ietvertos principus savās augstskolās, piemēram, pasniedzējiem iesniegt studiju darbus un kārtot pārbaudījumus elektroniski, pašiem organizēt "zaļās" lekcijas un darbnīcas studentiem, organizēt tematiskos taupības mēnešus, parādīt situāciju atkritumu poligonos, organizēt studentu ekskursijas uz pārstrādes rūpnīcām, organizēt sacensību starp augstskolām – kura vispilnīgāk spēs vispilnīgāk ieviest zaļos principus dzīvē u.c.

Latvijas Zaļais punkts aicina studentus būt aktīviem un mudina "Zaļam memorandam" pievienoties arī pārējās Latvijas augstskolas. Memoranda mērķis ir iesaistīt studentus vides jautājumu azartiskā un mērķtiecīgā risināšanā, kopīgi gādāt par tīru un nesagandētu apkārtējo vidi, lai uzlabotu dzīves telpu un iezīmētu Latviju pasaules kartē kā ilgtspējīgu, zaļu valsti ar augstu vides kultūru.

Ideja veidot augstskolu "Zaļo memorandu" tapa pērn, kad Latvijas Zaļais punkts, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Studentu padome parakstīja trīspusēju sadarbības memorandu - "Zaļās gribas apliecinājumu", lai attīstītu videi draudzīgu politiku LLU un veicinātu atbildību pret vidi Latvijas augstskolās. Augstākās izglītības iestādes ietver plašu sabiedrības daļu, kas savas darbības rezultātā rada sadzīves atkritumus un patērē daudz energoresursu. Tādēļ augstskolām ir jāaktualizē videi draudzīgs dzīvesveids, jo studenti, būdami viena no aktīvākajām sociālajām grupām, zaļo domāšanu spēs iedzīvināt gan savās augstskolās, gan nākotnē – savās darba vietās.

 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Прывітанне, я хацеў даведацца Ваш прайс.

RobertSax

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

Robertunsab

Лето в Мурманске: туры и экскурсии для любителей северной природы мурманск экскурсии летом <a href=murmansk-ecskursii-letom.ru>murmansk-ecskursii-letom.ru</a> .

murmansk_tury_bxoa


ienāktreģistrēties