Latvijā rada unikālu, energoefektīvu tehnoloģiju sakaru līniju īpašniekiem un operatoriem

Nadina Erdmane, 30.12.2015., 14:04

SIA "Affoc Solutions" izstrādā universālu, energoefektīvu sakaru sistēmas tehnoloģiju jeb ESST, kas ir energoefektīvs šķiedru optiskās pārraides sistēmas (ŠOPS) modelis un tehnoloģisko risinājumu kopums, nodrošinot sakaru līnijas darbību ar būtiski zemāku elektroenerģijas patēriņu.

ESSTInovatīvajam risinājumam ir potenciāls kļūt par Latvijas eksporta preci.

SIA "Affoc Solutions" īpašnieks Mareks Parfjonovs sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Telekomunikāciju institūtu izstrādā ESST tehnoloģiju, kura būs risinājuma kopums, kas sastāv no algoritmiem un iekārtām. Ar jauno iekārtu būs iespējams novērtēt klienta esošās ŠOPS un iekārtu infrastruktūras energoefektivitāti (enerģijas patēriņu) un sniegt klientam informāciju, ko uzlabot, kā uzlabot un arī veikt nepieciešamo investīciju aprēķinus, to atmaksas plānu un izkristalizēt būtiskākos ieguvumus. Izstrādājot energoefektīvo prototipu, klients, kurš savu jaunu sakaru sistēmas posmu būvēs no nulles, jau uzreiz varēs izmantot piedāvāto, visefektīvāko risinājumu, kas būs atspoguļots prototipa parametros.

"Šī tehnoloģija – ideja radās kopā ar RTU, jo līdz šim Affoc Solutions veica ŠOPS infrastruktūras novērtējumu ar citu, arī manis un RTU kopdarbā radušos iekārtu "AFF ŠOPS 2014", ar kuru šogad startēju "Eksporta un Inovācijas" balvai. Ar to mērīju izbūvētās līnijas zudumus, garumu, hromatiskās un polarizācijas modu dispersijas. Šie mērījumi ir nepieciešami, lai pasūtītājs saņemtu protokolu par to, kā līnija ir uzbūvēta un kā tā strādās. Šī procesa ietvaros pamanīju tādu lauciņu kā energoefektivitāti, savukārt RTU, ETF (Elektronikas un Telekomunikāciju fakultāte), TI (Telekomunikāciju institūts) jau sen nodarbojas ar dažādām sakaru sistēmām un to tehnoloģiju attīstību un pētījumiem. Apsēžoties kopā arī tapa ideja par šo projektu," stāsta SIA "Affoc Solutions" īpašnieks un projekta attīstītājs Mareks Parfjonovs.

Ar šo tehnoloģiju varēs mērīt ne tikai tās sakaru sistēmas, kuras mēs saprotam ar datu pārraidi, bet arī tās iekārtas, kuras funkcionē līdzīgi, piemēram, sūta signālus un kuras nav tieši saistītas ar sakaru pārraidi, bet ir, piemēram, monitorings vai analītiskās sistēmas, kuras funkcionē līdzīgi, bet pilda citus uzdevumus.

"Šobrīd ir izanalizēti sakaru līniju dati. Datu analīze apstiprina, ka elektroenerģijas patēriņu iespējams ietaupīt. Jauda, kas pašreiz ir vajadzīga vienai sakaru sistēmai ("tornis – kabelis – tornis") ir vidēji 65 kilovatstundas (kWh). Provizoriski – plānotais samazinājums ir ap 30%, bet tas vēl turpmākās izpētes gaitā var mainīties un diferencēties," uzsver Parfjonovs.

Paralēli projekta attīstīšanai laboratorijā, RTU un SIA "Affoc Solutions" izstrādājuši maketu, un ir pabeigta tā testēšana un turpmāk notiks tā aprobēšana ar algoritmu un datu pielāgošana. Projekts tiek attīstīts ar Zaļā tehnoloģiju inkubatora atbalstu.

"Zaļo tehnoloģiju inkubators" darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA "Green Industry Innovation Center" atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

"Projekts "Zaļo tehnoloģiju inkubators" (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas "Inovācijas "zaļās" ražošanas jomā" ietvaros."


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties