Programmā "Inovācijas "zaļās" ražošanas jomā" desmit uzņēmumi biznesa ideju attīstīšanai saņēmuši 1,7 miljonus eiro

Nadina Erdmane, 10.09.2015., 10:39

Šobrīd inkubācijas posmā Zaļo tehnoloģiju inkubatorā (ZTI) atbalstu saņem desmit uzņēmumi, kuriem piešķirti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) granti.

To kopējais apjoms ir 1 700 514 eiro. Visu uzņēmumu darbība saistīta ar inovācijām "zaļās" ražošanas jomā.

ZTI sniedz reālu iespēju ikvienam esošajam vai topošajam Latvijas uzņēmējam, kurš savu biznesu saista ar "zaļajām" tehnoloģijām, gūt atbalstu intelektuālo un finanšu resursu piesaistē, kas nepieciešami inovatīvu biznesa ideju attīstīšanai. Šobrīd ZTI inkubācijas periodā desmit uzņēmumi saņem atbalstu biznesa idejas attīstīšanai, tostarp lieto grantu finansējumu prototipu izveidei, produkta eksperimentālo partiju ražošanai, intelektuālā īpašuma tiesību nostiprināšanai, mārketinga aktivitātēm u.c.

"Latvijā ir ārkārtīgi daudz inovatīvu ideju un liela daļa ir eksportspējīgas. Patīkami vērot, kā "zaļā" biznesa idejas, kas nonākušas līdz inkubācijas posmam, no idejas pārvēršas reālā biznesā, no laboratorijas lauž ceļu uz industriālu ražošanu. Tehnoloģiski un zinātniski ietilpīgām idejām ZTI inkubācijas periodā ir potenciāls realizēties pilnībā gatavā produktā, kas tiek realizēts tirgū," skaidro ZTI direktors Oskars Priede.

Projekta ietvaros tiek realizētas idejas, kas nodrošina mazāku enerģijas patēriņu. Piemēram, SIA "VIZULO" attīsta specifiskus, augstas energoefektivitātes lidostas skrejceļu un teritorijas LED gaismekļus, bet SIA "AFFOC Solutions" izstrādā energoefektīvu šķiedru optiskās pārraides sistēmas (ŠOPS) modeli un tehnoloģisko risinājumu kopumu, kas nodrošinās sakaru līnijas darbību ar būtiski zemāku elektroenerģijas patēriņu. Savukārt SIA "LED SERVICE" attīstīs LED ielas gaismekļu regulācijas ierīču un sistēmu izstrādi, bet SIA "LL Innovations" līdz tirgus gatavībai attīsta elektroaudita programmrīku.

"Galvenais ieguvums no šī projekta ir iespēja komercializēt daudzas inovatīvas tehnoloģijas un zinātniskās izstrādnes. Šī projekta ietvaros veidojas produktīva sinerģija starp Latvijas zinātni un biznesu. Mēs ceram, ka komercializētie produkti būs tirgū pieprasīti," stāsta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Arī "zaļās" būvniecības tirgum top "zaļo" inovāciju pienesums. SIA "ESCO būve" attīsta kaņepju betona paneļus māju būvniecībai ar optimālām termiskajām un fizikālajām īpašībām, savukārt SIA "ThermEko" izstrādā jaunu, inovatīvu siltumizolācijas materiālu, kas ne vien samazinās CO2 izmešu daudzumu atmosfērā, bet būs arī finansiāli izdevīgāks par ierastajām siltināšanas tehnoloģijām.

Savukārt LU rektors Indriķis Muižnieks akcentē, ka ZTI ir vieta, kur zinātne realizējas biznesā. ZTI ir spēcīgs atspēriena punkts tiem, kam nepieciešami finansiāli līdzekļi pirmā prototipa izstrādei, produkta vai tehnoloģijas testēšanai un visbeidzot arī ražošanas uzsākšanai. Turklāt augstu vērtējama iespēja operatīvi gūt pieeju ekspertiem ar plašām zināšanām dažādās tehnoloģijās, ne tikai uzņēmējdarbībā.

ZTI tiek attīstītas arī biznesa idejas, kas samazina atkritumu un izmešu apjomu, un vērstas uz citām jomām, kurās nepieciešamas zaļās inovācijas. SIA "Grandeg" tirgū ieviesīs jaunu biomasas kurināmā tehnoloģiju, bet SIA "Bikompozītmateriālu institūts" izstrādātais biokompozīts noārdās mitrā augsnē (pH ~ 6,5-7), neveidojot toksiskas vielas un nepiesārņojot augsni, un solot jaunas iespējas kā lauksaimniecības, tā iepakojumu nozarēs. Savukārt SIA "InCell" attīsta inovatīvu un videi draudzīgu tehnoloģiju veterinārmedicīnas šūnu transplantācijas produkta ražošanai, bet SIA "Electric Mobility" - jaunās paaudzes salokāma elektriskā skrejriteņa pieaugušajiem ražošanas uzsākšanu.

2014. gadā, sadarbojoties Ekonomikas ministrijai, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai un Norvēģijas Inovāciju aģentūrai, un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijai (SIVA), tika uzsākts projekts "Zaļo tehnoloģiju inkubators" (līguma Nr. Nr.DL-2014/9). Šim mērķim ir nodibināts SIA "Green Industry Innovation Center", kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) paspārnē. Programmas mērķis ir palielināt "zaļo" komersantu konkurētspēju, veicināt "zaļās" inovācijas un "zaļo" uzņēmējdarbību, kas rezultējas jaunu vai būtiski uzlabotu inovatīvu vides tehnoloģiju, pakalpojumu un produktu izstrādē un ieviešanā. Projekta īstenošanas termiņš ir no 2014. gada 7. jūlija līdz 2016. gada 30. aprīlim. Projektā 90% finansējuma veido Norvēģijas finanšu instrumenta finansējums un 10% — Latvijas valsts budžeta līdzekļi.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab


ienāktreģistrēties