Latvijā ārstēti pirmie pacienti ar "CyberKnife" radioķiurģijas tehnoloģiju

Ieva Stibe, 16.12.2015., 12:50

Decembra sākumā Stereotaktiskās radioķirurģijas centrā "Sigulda" (SRC "Sigulda") ārstēti pirmie pacienti ar labdabīgiem smadzeņu audzējiem – meningiomu un dzirdes nerva neirinomu.

"CyberKnife"Pirmo reizi Latvijā pacientu ārstēšanā izmantota neinvazīva robotizēta radioķirurģijas tehnoloģija "CyberKnife", kas ir īpaši piemērota tiem pacientiem, kuriem audzēju nav iespējams ķirurģiski izoperēt, ja tā atrašanās vieta nav sasniedzama vai arī operācija rada nopietnus riskus veselībai un dzīvībai.

Līdz ar centra atklāšanu aktīvi norit pacientu konsultēšana un pirmie trīs pacienti jau pabeiguši ārstēšanas kursu ar "CyberKnife" iekārtu. Modernā tehnoloģija piemērota gan labdabīgu, gan ļaundabīgu audzēju ārstēšanai kā primāra terapija vai kombinējot ar konvencionālo ķirurģiju. Katram pacientam tiek izstrādāts individuāls starošanas plāns, kas ietver vienu līdz piecus seansus nedēļas laikā, katra seansa ilgums vidēji 30 minūtes. Dažas dienas pirms terapijas uzsākšanas pacientam veic magnētiskās rezonanses un datortomogrāfijas izmeklējumus, jaunākos datus par audzēja atrašanos ievadot "CyberKnife" sistēmā, lai precīzi plānotu starošanas gaitu. Terapijas efektu pilnībā var izvērtēt pēc 6-12 mēnešiem.

Pirmā SRC "Sigulda" paciente ir 67 gadus veca sieviete pensionāre, kurai šī gada aprīlī atklāts labdabīgs galvas smadzeņu audzējs – meningioma. Audzējs ir samērā neliels, tā izmērs ap 2 cm, pēc konsultācijas ar neiroķirurgu nolemts ķirurģiskas operācijas vietā veikt ārstēšanu ar "CyberKnife" radioķirurģiju trīs seansu veidā.

Paciente Sofija (67 gadi) stāsta: "Pavasarī zaudēju samaņu, nokļuvu slimnīcā, kur tiku izmeklēta un tālāk nosūtīta uz konsultāciju pie neiroķirurga. Izvērtējot manu gadījumu, ārsts ieteica vērsties jaunatklātajā stereotaktiskās radioķirurģijas centrā Siguldā."

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs dr. Egils Valeinis: "Pacientei tika atklāts audzējs, kas pēc attēldiagnostikas datiem ir neliela izmēra blīvs, kalcinēts veidojums, bet atrodas ķirurģiski grūti pieejamā vietā – smadzeņu stumbra priekšpusē. Šādos gadījumos ķirurģiskas operācijas veikšana ir saistīta ar lielu risku. Tā kā audzējs nerada tilpuma efektu, svarīgākais ir apstādināt tā tālāku augšanu. Izvērtējot pacientes vecumu un blakusslimības, tika nolemts veikt staru ķirurģiju, pielietojot "CyberKnife" ārstēšanas metodi."

Ar "CyberKnife" tehnoloģiju ārstēts arī 45 gadus vecs vīrietis uzņēmējs, kuram atklāta un jau 2013. gadā operēta dzirdes nerva neirinoma, tomēr audzējs atsācis augt un parādījušies traucējoši simptomi – tirpšanas sajūta sejā, zodā, mēlē. Pacients bijis izvēles priekšā – atkārtota operācija vai staru terapija ar "CyberKnife". Tā kā pacients iepriekš saskāries ar ilgstošu un sarežģītu atlabšanas periodu pēc operācijas, tad šoreiz izlemts priekšroku dot neinvazīvai metodei, veicot starošanu piecos seansos.

Pacients salīdzina iepriekš veikto operāciju un terapiju ar "CyberKnife": "Atklājot dzirdes nerva neirinomu 2013. gadā man tika veikta operācija. Desmit dienas pavadīju slimnīcā un tad sākās ilgstošs atlabšanas periods – no jauna mācījos staigāt, braukt ar automašīnu, pagāja ļoti ilgs laiks, kamēr nostājos uz kājām. Šobrīd es strādāju un tajā pašā laikā ambulatori dodos uz starošanu."

Trešais pacients, kurš jau pabeidzis ārstēšanu ar radioķirurģiju, ir 62 gadus vecs uzņēmējs, kuram atklāts labdabīgs audzējs galvas smadzenēs – meningioma, audzēja izmērs ap 3 cm, iepriekš nav operēts. Pēc ārstu konsīlija lēmuma pacientam pielietota "CyberKnife" radioķirurģija trīs seansu veidā.

Par pieejamo terapiju pateicīgi ir arī pacientu tuvinieki. Sofijas meita norāda: "Kopš aprīļa, kad uzzinājām par mammas audzēju, esam kļuvuši emocionāli; grūti racionāli domāt, aptvert notiekošo. Ir labi, ka tehnoloģijas iet uz priekšu un viss notiek tik raiti. No pacienta viedokļa labi, ka ir šāda iespēja. Taču es būtu priecīga, ja apdrošinātāji vai valsts atzītu šo terapiju un segtu izmaksas. Apkārtējos pārsteidz, ka terapija ir ambulatori. Man kolēģe jautā: Kā – jūs brauksiet mājās uzreiz pēc procedūras? Jā, mamma pēc procedūras jūtas labi, nav ne galvassāpju, ne reiboņu."

Terapijas laikā audzēja audiem tiek piegādātas lielas starojuma devas no vairāk nekā 1200 leņķiem ar milimetra precizitāti. Jonizējošais starojums iznīcina audzēja šūnas, tās vairs nav aktīvas, un to vietā ieaug saistaudi. Pacients starošanas laikā nejūt sāpes. Jāpierod vien pie kustīgā robota, kas veic starošanu, pārvietojoties sešās plaknēs dažādos attālumos. Lai pacients procedūras laikā varētu atslābināties, telpu iekārtojumā izmantoti Siguldas dabas skati un fonā skan putnu dziesmas un strauta čalošana.

Kāds no pacientiem apraksta sajūtas terapijas laikā: "Pirmajā reizē ir nepierasti, reizēm sabīsties no robota kustībām, bet mieru palīdz saglabāt sejas maska un fona mūzika, kas liek atslēgties un nedomāt par notiekošo."

Jāuzsver, ka "CyberKnife" nav viennozīmīga terapijas alternatīva visu audzēju gadījumos. Dr.pharm. Māris Skromanis, SRC "Sigulda" vadītājs: "Sākotnēji piedāvājam terapiju pacientiem ar primāriem labdabīgiem audzējiem un arī citur ķermenī lokalizētu ļaundabīgu audzēju metastāzēm galvas smadzenēs. Metode piemērota arī asinsvadu patoloģiskiem veidojumiem – arteriovenozām malformācijām. No nākamā gada mūsu centrā radioķirurģiju pielietosim arī audzējiem un citur lokalizētu audzēju metastāzēm muguras smadzenēs, savukārt vēlāk tiks ieviesta ar pacienta elpošanu sinhronizēta ārstēšana, kas ļaus sasniegt audzējus plaušās, aknās un citur ķermenī.

Pēc pirmajiem pacientiem redzams, ka "CyberKnife" tehnoloģijai ir īpašas priekšrocības tieši labdabīgu smadzeņu audzēju gadījumā, kā, piemēram, meningiomas vai dzirdes nerva neirinomas gadījumā. Labdabīgi audzēji neieaug apkārtējos audos, tomēr, palielinoties izmēros, spiež uz blakusesošajām smadzeņu audu strukturām un pacients sāk just slimības simtomus. Piemēram, ja audzējs nospiež sejas vai dzirdes nervu, izmainās jušana sejā, zūd dzirde. Citos gadījumos jūtamas ilgstošas galvas sāpes, reibonis, pulsācija utt. Šajos gadījumos vispirms jākonsultējas ar neiroķirurgu, jo pirmās izvēles metode ir operācija. Ja tā nav iespējama audzēja lokalizācijas dēļ vai varētu būt ļoti traumatiska, tad varam piedāvāt radioķirurģiju ar "CyberKnife". Būtiski pacientu dzīves kvalitātei ir negaidīt līdz brīdum, kad sākušies pirmie simptomi, bet veikt procedūru pēc iespējas ātrāk, tādejādi neko nezaudējot dzīves kvalitātē.

Lai gan "CyberKnife" metode ir efektīva un ļoti precīza, centrs šobrīd saskaras ar to, ka pie mums vēršas pacienti, kuriem diemžēl nevaram palīdzēt, jo slimība jau ir novēlotā stadijā, tā ir plaši izplatījusies – pacientiem ir daudz vai liela izmēra metastāzes dažādos orgānos, kā arī slikts vispārējais stāvoklis. Tāpēc ļoti būtiski ir vēlreiz uzsvērt savlaicīgu diagnostiku. Ar nepacietību gaidām, kad nākamā gada sākumā Latvijā tiks atklāts Nukleārās medicīnas centrs ar pozitronu emisijas tomogrāfu - datortomogrāfu (PET/DT), kas sniegs iespējas ļoti agrīni un precīzi atklāt audzējus. "CyberKnife" metode galvenokārt paredzēta tādu audzēju ārstēšanai, kuru izmēri nepārsniedz 3 cm (ļoti retos gadījumos 5 cm) diametrā, tāpēc visefektīvāk varam palīdzēt tieši agrīni atklātiem veidojumiem."

Kā ziņots iepriekš, SRC "Sigulda" tika aklāts novembra beigās un tas ir Baltijas valstīs vienīgais unikālās "CyberKnife" tehnoloģijas centrs labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ārstēšanai.

Vairāk informācijas: www.cyberknife-sigulda.com.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties