LSA aprēķinās studenta iztikas minimumu

Jurita Krūma, 05.07.2010., 10:01

Latvijas Studentu apvienība (LSA) noraida Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ierosinājumu pārtraukt iztikas minimuma aprēķināšanu.

Kā uzlabojumu normatīvam LSA izstrādās "Studenta iztikas minimumu", lai, pamatojoties uz studentu izdzīvošanai nepieciešamo līdzekļu aprēķinu, varētu mainīt stipendiju un kreditēšanas apjomus.

CSP rosina valdību atteikties no turpmākas iztikas minimuma aprēķināšanas, ziņoja LETA. Kā iemesls minētas bažas, ka normatīvs ir novecojis un tā izmantošana nav lietderīga. Normatīvs atspoguļo 80.gadu beigās valdošo priekšstatu par minimālā patēriņa vajadzībām, taču tas neietver veselības un izglītības maksas pakalpojumus un tādējādi faktiski neatspoguļo to resursu apjomu, kas nodrošinātu sabiedrībā pieņemto minimālo iztikas līmeni, skaidroja CSP priekšniece Aija Žīgure.

LSA, aizstāvot studentu tiesības un intereses, noraida ierosinājumu, ka iztikas minimuma aprēķinu vajadzētu pārtraukt. "Bez iztikas minimuma nav iespējams noteikt ne minimālās algas, ne pabalstu apmēru, tādēļ no iztikas minimuma nevar atteikties. Tomēr LSA piekrīt, ka tā aprēķināšanas metode ir novecojusi un būtu jāatjauno," norādīja LSA Sociālā virziena vadītājs Antons Fedorenko.

Atbalstot to, ka studenti ir specifiska sociālā grupa, kā vienu no gaidāmajiem uzlabojumiem LSA rosina studentiem iztikas minimumu aprēķināt atsevišķi. "LSA pilnīgi neatbalsta iztikas minimuma atcelšanu, bet viennozīmīgi uzsver tā aprēķināšanas pilnveidošanu, kas atbilstu mūsdienu prasībām un tendencēm. LSA šobrīd strādā pie projekta, kas ir "Studenta iztikas minimums" (SIM). SIM atspoguļos to naudas summu, kas nepieciešama studentam, lai spētu izdzīvot, uz ko balstoties vēlk būtu iespējams mainīt stipendiju un studējošo kredītu apjomu," norāda A.Fedorenko.

Studentu izdzīvošanai nepieciešamo līdzekļu apjoms tiks aprēķināts, balstoties uz pašreizējo iztikas minimumu, taču tiks ieviestas būtiskas korekcijas. Kā papildus izmaksas pie SIM tiks pievienoti kopēšanas, dienesta viesnīcu īres, interneta pakalpojumu u.c. izmaksas. Savukārt aprēķinā netiks iekļautas tās preces un/vai pakalpojumi, kuras students ikdienā neizmanto. Kā piebilda A.Fedorenko, "šāds risinājums ir izvēlēts, lai ietaupītu resursus un datu gūšanā sadarbotos ar CSP".
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Прывітанне, я хацеў даведацца Ваш прайс.

RobertSax

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

Robertunsab

Лето в Мурманске: туры и экскурсии для любителей северной природы мурманск экскурсии летом <a href=murmansk-ecskursii-letom.ru>murmansk-ecskursii-letom.ru</a> .

murmansk_tury_bxoa


ienāktreģistrēties