Latviskā spītība – "start-up" uzņēmumu veiksmes atslēga

Arnita Beinaroviča, 07.10.2015., 08:46

Latvija ir labu ideju valsts – to pierādījuši vairāki Latvijā radītie start-up jeb iesācējuzņēmumi, kas guvuši atzinību ne tikai pie mums, bet arī pasaulē.

Lai veicinātu "start-up" vides attīstību un palīdzētu jaunajām biznesa idejām attīstīties, būtiska nozīme ir iesācējuzņēmēju atbalsta pasākumiem, programmām un apmācībām. Šobrīd Latvijā iespēju ir daudz, bet eksperti uzsver – galvenais ir iemācīties uzņemties iniciatīvu un neatlaidīgi strādāt pie savas idejas attīstības.

Līdzšinējie iesācējuzņēmumu veiksmes stāsti pierādījuši, ka Latvijā dzīvo inteliģenti un radoši cilvēki, kuriem ir potenciāls ar inovatīvām idejām bagātināt mūsu valsts biznesa vidi. "Mēs mākam salabot lietas. Mēs mākam atrast jaunus pielietojumus lietām. Mēs labi protam integrēt veco un jauno. Tāda latviskā spītība pozitīvā nozīmē. Tas, kombinācijā ar mazas valsts iespējām viegli piekļūt nepieciešamajiem kontaktiem, veido labu vidi, lai sāktu darīt," skaidro uzņēmējs, "Nordic Club House" līdzdibinātājs Rinalds Trukšs.

"Start-up vide" – studentu rokās.

"Start-up" vide Latvijā joprojām turpina veidoties un tas, kāda tā būs, ir atkarīgs lielākoties no studentiem. Kā skaidro aplikācijas "Monea" idejas autors Mārtiņš Kalniņš: "Ir skaidrs, ka notiks vēl lielāka tehnoloģiju konverģence un eksakto zināšanu nozīme turpinās pieaugt. Līdz ar to izaicinājums Latvijai ir spēja nodrošināt pietiekoši daudz studentus tieši eksaktajā sfērā."

Turklāt neapšaubāma ir arī start-up uzņēmumu nozīme Latvijas konkurētspējas un ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. "Mazais un vidējais bizness ir jebkuras spēcīgas ekonomikas pamatā, bet, kas ir vēl svarīgāk – tie, kas izrausies un kļūs par lielām, veiksmīgām kompānijām, kalpos kā ceļazīme pārējiem," norāda virtuālo tūru izstrādātāja "Giraffe360" īpašnieks Mikus Opelts.

"Jaunās darba vietas, veselas iedzīvotāju kopas pašapziņa, neatkārtojama hands-on pieredze, kas var rezultēties veiksmīgos biznesa modeļos, kā arī spēja būt elastīgiem - tas nozīmē iemācīties, ka nekas nav dots un nekas nepienākas, bet visu ir jāpaņem un jārada pašam. Šīs ir tās "start-up" vērības un tendences, kas nav viegli kvantificējamas, bet ļoti nozīmīgas nacionālā mērogā," stāsta Rinalds Trukšs.

Nevis ideja, bet neatlaidība.

Lai izveidotu veiksmīgu start-up uzņēmumu, galvenais nav pati ideja, bet gan jauno uzņēmēju neatlaidība un apņēmība. "Tā ir idejas virzītāja sportiska neatlaidība dienām, nedēļām, mēnešiem un gadiem redzēt vīziju, to nepārtraukti mainīt un pielāgot. Tāda konkrēta neatlaidība un izturība. Ja tu neesi pieradis dzirdēt "nē" un neesi gatavs dzirdēt dažādus viedokļus par sevi un savu biznesu, kāpēc tas neizdosies, tad to visu sagremot un turpināt doties tālāk, tad tu neesi uzņēmējs! Jābūt egoistiskam un jāmāk pastāvēt par sevi," par start-up veiksmes formulu stāsta Rinalds Trukšs.

Tāpat arī "Giraffe360" īpašnieks Mikus Opelts norāda, ka start-up veiksmi galvenokārt nosaka jauno uzņēmēju darba spējas. "Bizness ir darbības vārds nevis ideja. Nav svarīgi, ar ko sākt, jo jāizdara tāpat būs 1000 000 lietu, galvenais sākt no viena punkta risināt un tad jau varēs gudri spriedelēt par stratēģijām un citiem skaistiem terminiem," stāsta eksperts.

Iespēju pārbagātība.

"Start-up" vides attīstībai liela loma ir iesācējuzņēmēju atbalsta pasākumiem, programmām un apmācībām. "Ja mēs salīdzinām biznesa uzsācējiem pieejamos instrumentus pirms, piemēram, desmit gadiem un šodien - varētu pat teikt, ka biznesa uzsācēji ir izlutināti, ir tikai jāceļas un jādara. Biznesa inkubatori, uzsācēju starta programmas, riska kapitāls, biznesa enģļi, "co-working" telpās pieejamais tīkls, mentori un apmācības, neskaitāmie konkursi, kickstarter iespējas, kā arī iespēja meklēt risinājumus ārpus valsts robežām. Faktiski iespēju ir daudz, nākamais solis ir iemācīties uzņemties iniciatīvu," par šā brīža situāciju stāsta Rinalds Trukšs.

Turklāt jo vairāk tiek runāts par "start-up" uzņēmumiem, jo lielāka kļūst sabiedrības izpratne par to nozīmi. "Fakts, ka pasaule ir kļuvusi "plakana" ļauj jebkurai lieliskai idejai pat no tik mazas valsts kā Latvija vienā mirklī kļūt globālai, veicinot gan uzņēmuma, gan sabiedrības kopumā būtisku attīstību. Līdz ar to jebkuram no pasākumiem, kas notiek par un ap start-up ir un būs arvien lielāka nozīme," skaidro Mārtiņš Kalniņš.

Viena no pasaulē ievērojamākajām "start-up" uzņēmumu atbalsta programmām norisināsies Rīgā jau pavisam drīz. No 11. līdz 18. oktobrim starptautiskā programma "Startup Pirates Riga", kas pirmo reizi norisināsies Baltijas valstīs, sniegs iespēju studentiem, neseniem absolventiem un citiem interesentiem iepazīt "start-up" pasauli, atrast domubiedrus, sadarbības partnerus, piesaistīt investorus un galu galā attīstīt savu ideju līdz pelnošam biznesam.

"Tālajā 2008. gadā, kad neviens nezināja, kas tā sauktā "pitch" prezentācija ir – man bija tas gods būt starp pirmo organizēto "pitch" sacensību rīkotājiem Latvijā "BarCamp Baltics" ietvaros. Neviens toreiz nezināja, kas tas ir, toties visiem bija gana daudz inovatīvu ideju, ko prezentēt, daudzi pat saņēma investīcijas biznesa uzsākšanai. Kopš tā laika Latvijas "start-up" uzņēmumiem iespēju ir daudz vairāk, tomēr vislielākā nozīme ir atgriezeniskajai saitei, divvirzienu komunikācijai un mentoriem, kas izvērtē ideju, strādā ar jaunajiem uzņēmējiem un sagatavo tos kā garīgi tā arī finansiāli," stāsta apmācību programmas "Startup Pirates Riga" rīkotājs Aleksandrs Borovenskis, kurš programmai piesaistījis virkni savas jomas ekspertu, kas palīdzēs attīstīt jauno uzņēmēju biznesa idejas. Starp tiem būs pārdošanas profesionālis Vīgants Lesauska, pieredzējušais biznesa treneris Dāvids Štēbelis, "Ask.fm" reklāmas pārdošanas vadītājs Artis Kehrs, "Giraffe360" dibinātājs Mikus Opelts, "Nordic Club House" dibinātājs Rinalds Trukšs, "Monea" dibinātāja Mārtišs Kalniņš un daudzi citi.

Plašāka pasākuma programma un reģistrācija pieejama mājaslapā riga.startuppirates.org.

Par "Startup Pirates Riga":

"Startup Pirates Riga" ir Baltijā pirmā jauno uzņēmēju apmācību programma, kurā iesaistīties aicinātas komandas ar jau esošām biznesa idejām sākumposmā, cilvēki, kuriem biznesa ideja ir sākumposmā un kuri meklē komandas biedrus, lai savu ideju attīstītu, kā arī zinātkāri un aktīvi cilvēki, kuri interesējas par uzņēmējdarbību, bet kuriem nav konkrētas biznesa idejas. Astoņu dienu garumā programmas dalībniekiem ir iespēja piedalīties lekcijās un semināros, kuros mentoru klātbūtnē tiek strādāts pie idejas un tās kvalitātes. Programmas noslēgumā jaunie uzņēmēji savu ideju prezentē investoru klātbūtnē, kas ir reāla iespēja piesaistīt finansējumu idejas realizēšanai.

Vairāk informācijas: riga.startuppirates.org.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties