Rīgas mākslas telpā LMA studentu vadītas radošās darbnīcas

Anna Audere , 14.10.2010., 16:03

No 9.oktobra izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas studentu diplomdarbu izstāde "Krāsa.Līnija.Forma.", kuras ietvaros katru nedēļas nogali notiek dažādas radošās darbnīcas ar mērķi veidot diskusiju ar mākslinieku par šodienas mākslu, vienlaicīgi pašiem apmeklētājiem iejūtoties mākslinieku lomā.

Nedēļas nogalēs interesentiem tiek piedāvātas tematiskas radošās darbnīcas, kuru laikā iespējams gan piedalītiesRīgas mākslas telpā LMA studentu vadītas radošās darbnīcas mākslas radīšanas procesā, gan vērot to no malas. Gleznošana, zīmēšana un animācijas radīšana ir izstādes programmas praktiskā daļa, tostarp arī iespēja gan tikties ar jaunajiem māksliniekiem, gan iepazīties ar Latvijas Mākslas akadēmijas studiju procesu un radošo darbību, kā arī piedalīties diskusijā par klasiskajiem medijiem laikmetīgajā mākslā. Radošo darbnīcu programma:

16. oktobris plkst. 14.00 – Latvijas Mākslas akadēmijas nodaļu vizuāla prezentācija. LMA studenti kopā ar pasniedzējiem, skatītājiem piedāvā ieskatīties akadēmijas vēsturē un ikdienā. Būs iespēja aprunāties ar LMA rektoru, gleznotāju Alekseju Naumovu, un daudziem citiem Latvijā labi pazīstamiem māksliniekiem-pasniedzējiem.

17. oktobris plkst. 14.00 – tēlniecības radošā darbnīca, kurā būs iespēja mālā un ģipsī radīt daudzveidīgas dāvanas un piemiņas lietiņas. Radošo darbnīcu vadīs jaunā un talantīgā tēlniece Dace Brakmane

23. un 24. oktobris plkst. 14.00 – glezniecības radošā darbnīca, kurā būs iespēja nodoties klusās dabas glezniecībai un zīmēšanai, tādā veidā iepazīstot tās specifiku, kā arī iemēģināt roku akta glezniecībā. Jaunie gleznotāji radošajā darbnīcā prezentēs savas nodaļas darbus un dalīsies ar praktiskiem padomiem. Radošās darbnīcas vadīs Jānis Dukāts, Dace Gaile un citi jaunie, talantīgie gleznotāji.

27. oktobris plkst. 11.00 – radošā darbnīca "Latviešu sapnis", kuru vadīs Agnese Bule-Kauliņa. Būs iespējama "Latviešu sapņa" dziras baudīšana, sava "Latviešu stāvokļa" izzīlēšana, kaklā kāršana un apcerēšana, "Ko tik latvietis var!?" un "Ko tik Latvietis nevar!?" anketas aizpildīšana, "Latviešu stāvokļu konkurss" - zīmēšana, jaunu Latviešu mītu rakstīšana un beigās būs iespēja nodoties kopā sapņošanai par "Pildītais Latvietis".

30. oktobris plkst. 14.00 – keramikas radošā darbnīca sniegs iespēju radošās darbnīcas apmeklētājiem tuvāk iepazīties ar keramikas nodaļas specifiku - mīcīt mālus, veidot un apgleznot.

31. oktobris plkst. 14.00 – diskusija "Klasiskie mēdiji laikmetīgajā mākslā". Diskusiju vadīs Mag. art. Ilze Kreituse. Uz sarunu tiks aicināti mākslas sfērā aktīvi darbojošies mākslinieki. Mākslas zinātniece Ilze Kreituse aicinās māksliniekus un sabiedrību diskutēt par klasisko mēdiju koeksistenci ar modernajiem mēdijiem laikmetīgās mākslas kontekstā.

6. novembris plkst. 14.00 – vizuālās komunikācijas radošā darbnīca, kurā kopīgiem spēkiem tiks veidota animācija. Radošo darbnīcu vadīs jau atzinību ieguvusī animatore un LMA maģistrantūras studente - Lizete Murovska ar domubiedriem.

Savukārt plkst.15:30 – Radošā darbnīca "Latviešu sapnis", vadītāja vizuālās komunikācijas nodaļas absolvente Agnese Bule-Kauliņa. Būs iespējama Latviešu sapņa dziras baudīšana, sava "Latviešu stāvokļa" izzīlēšana, kaklā kāršana un apcerēšana, "Ko tik latvietis var!?" un "Ko tik Latvietis nevar!?" anketas aizpildīšana, "Latviešu stāvokļu konkurss" - zīmēšana, jaunu Latviešu mītu rakstīšana un beigās būs iespēja nodoties kopā sapņošanai par "Pildītais Latvietis".

7. novembris plkst. 14.00 – tekstilmākslas radošā darbnīca, kurā būs iespēja apgūt filcēšanu un auduma druku. Katrs radošās darbnīcas dalībnieks varēs apgūt dažādas rotu pagatavošanas tehnikas un mājās aiznest paša pagatavotas rotiņas. Darbnīcu vadīs radošais kolektīvs no tekstilmākslas nodaļas.

Radošās darbnīcas notiks LMA nodaļu studentu virsvadībā, pirmajiem 25 apmeklētājiem tās ir bez maksas, iepriekš piesakoties www.lma.lv, pārējiem Ls 4 (skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 2).

Izstāde piedāvā Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura un maģistra programmu Vizuālās mākslas, vizuāli plastiskās mākslas un audio-vizuālo mediju mākslas nodaļu absolventu diplomdarbus vienā kopīgā izstādē ar moto "Purvīša jaunā gara elpa Rīgas telpā!". Tā paredzēta kā interaktīvs process, kas piedāvā domāšanas, spriešanas un zināšanu apmaiņas procesu, tomēr nepiedāvā vienu patiesību.

Māksla ir un vienmēr ir bijusi šī apbrīnojami aktīvā, radošā un nepiekāpīgā domāšana. Krāsa, līnija un forma ir tās pamata kategorijas, ar kurām strādā katrs mākslinieks. Līnijas daudzveidīgās variācijas un nebeidzamais vilciens piešķir darbiem dzīvību, krāsa, savā neizsmeļamajā daudzveidībā sniedz tiem neatkārtojamu raksturu, bet forma rada pilnības klātesamību. Šie trīs izteiksmes līdzekļi visiem mākslas veidiem ir svarīgi, bet katrs no tiem īpaši raksturo glezniecības, tēlniecības un grafikas nodaļas. Studenti aicina mūs skatīties, ieraudzīt, domāt un dalīties iespaidos par paveikto un sasniegto pēdējos gados, kas ir bijis pietiekami ilgs laiks, lai mākslas studenti iegūtu savu mākslas grādu un ceļazīmi uz patstāvīgi radošo attīstību.

Izstādē būs redzami sabiedrībā jau labi pazīstamo jauno mākslinieku darbi - Ata Jākobsona, Kates Krolles, Ievas Veitas, Zanes Balodes, Alises Mediņas, Ievas Bondares un daudzu citu. Purvīša jaunais gars ir Latvijas Mākslas akadēmijas 90. gadu ilgo tradīciju iemiesotājs un mantotājs, kas, labi pārzinot pamatu – kompozicionālo, krāsu, līniju, formas un gaismēnu anatomiju, gan arī garīgo rosību, ko akadēmijas pirmsākumos jau iedvesis tās rektors un Latvijas mākslas klasiķis Vilhelms Purvītis, iet savu individuālo ceļu jauna gadsimta, jaunu idejisko lielumu un individuālo pārdzīvojumu kontekstā.

atvijas Mākslas akadēmija ir bijusi un ir sapņiem piesātināta, trakulīgām idejām pārpildīta, gan šaubu un baiļu piepildīta vieta. Jaunā gara elpa ir vienmēr plūdusi pa akadēmijas gaiteņiem un darbnīcām, tā jūtama arī jauno mākslinieku darbos.

Izstāde "Krāsa.Līnija.Forma." apskatāma līdz 7.novembrim. Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas mākslas telpa" atvērta katru dienu 11:00-18:00 Ieejas maksa Ls 2, studentiem un pensionāriem Ls1. Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem un darbiniekiem, uzrādot darba apliecību vai studenta apliecību, kā arī vispārizglītojošo skolu un mākslas skolu audzēkņu grupām ieeja bez maksas, iepriekš piesakoties www.lma.lv
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties