Atsaldētais bembists notriec velosipēdistu

Deniss Fedotovs (deni2s), 08.08.2010., 09:48

Jūlija vidū, braucot no darba, notriecu Grigoriju.

Braucu pa galveno ceļu, pirms krustojuma piebremzēju, lai nogrieztos pa kreisi. Priekšā esošais sudraba krāsas BMW arī griežas pa kreisi. Paskatos, vai pretī kāds nebrauc, vai var droši griezties – nē, neviena nav, dodu gāzi un griežos pa kreisi. Paskatos uz priekšu, lai būtu drošs, ka neiebraucu priekšā esošajam bembim pakaļā, taču turpat acu priekšā ir vēl kas – velosipēdists, kurš uzradies nez no kurienes. Acīm redzami braucis pāri krustojumam pa galveno ceļu man pretējā virzienā.

Novērtēju ātri situāciju un spiežu pa bremzēm (kā saka – "nodevu pa mēmajiem"). Mans auto praktiski apstājas. Patīkama sajūta ieplūst sirdī, ar apziņu, ka sliktākajā gadījumā, ja velosipēdists mani nebūs pamanījis, viņš ietrieksies stāvošā mašīnā. Bet tas būs sliktākajā gadījumā. Viņam vēl ir iespējas bremzēt un mainīt braukšanas traektoriju.

Taču notiek sliktākais gadījums. Velosipēds atsitās pret priekšējo numura zīmi. Vēroju pārsteigtā velosipēdista seju, kamēr viņš veļas pāri motora pārsegam man pretī. Šķiet, ka sitiens bija mīksts - tātad nav tik traki. Tikmēr velosipēdista ķermenis tuvojas vējstiklam un mīksti to iespiež, izveidojot uz tā "zirnekļa tīklu". Stikls pagalam, bet labi, ka tas nav parastais loga stikls, kas sašķīst gabalos, nodomāju pie sevis. Velosipēdists nokrīt no motora pārsega man kreisajā pusē.

Tikmēr jau ir kāda mašīna apstājusies krustojumā, vēl kāds velosipēdists jau skaļi lamā mani. Novērtēju situāciju un ātri padodu mazliet uz atpakaļu, lai avārijas dēļ neveidotos sastrēgums vai vēl kāda avārijas situācija. Izkāpju no mašīnas. Nokritušais padzīvojušais vīrietis apjucis pieceļas. Pie acs ir asinis. Pieeju klāt, atvainojos, un atzīstu savu vainu. "Kā tad tu tā...", nosaka viņš. Lai kā arī būtu, ir skaidrs, ka viņam bija galvenais ceļš, un man viņš bija jāpalaiž. Ieslēdzu avārijas signālus, tiek izsaukti ātrie, policija un vīrietis tiek apsēdināts ceļa malā. Piedāvāju vīrietim sagaidīt ātros manā mašīnā, un viņš manu piedāvājumu arī pieņem.

Vēlreiz atvainojos. Vīrietis izskatās apjucis, bet ne dusmīgs. Pavaicāju, vai viņš zin, kas tagad notiks. Nē, nezinot, kaut kas tāds atgadoties pirmo reizi. Tāpat kā man.

Pēc minūtēm 10 atbrauc ātrie, ātri apskata vīrieti, un nolemj, ka labāk aizvest uz slimnīcu, uztaisīt rentgenu. Vēl pēc 20 minūtēm atbrauc policisti, kuri nomēra visu ko redz. Tikmēr palīdzam iecelt ātrās palīdzības mašīnā vīrieša velosipēdu, kuram ir saliekta dakša, un vīrietis tiek aizvests uz slimnīcu.

Nobraucu ar mašīnu maliņā, kur policija mani palūdz uzrakstīt situācijas skaidrojumu, noformē papīrus, un paziņo, lai pirmdien es zvanot uz iecirkni un interesējos, kad jānāk uz pārrunām ar inspektoru. Sods varētu būt līdz 50 Ls, taču visdrīzāk tikšot arī ierosināta krimināllieta. Un kādu mēnesi es nedrīkstu labot mašīnu.

Palūdzu cietušā kontaktus, lai varētu ar viņu sazvanīties, taču policija iedod tikai vārdu un uzvārdu. Uzzvanu uz slimnīcu, kur man pasaka, ka cietušais jau esot aizgājis mājās (tas ir labi), taču kontaktus viņi, protams, man nedošot.

Mašīnai tika iebuktēta numura zīme, nošķaidīts numura zīmes paliktnis, iespiestas dekoratīvās restes, izveidotas dažas buktes uz motora pārsega, viens skrāpējums, un pats nozīmīgākais bojājums – sabojāts stikls. Par kuru policisti apgalvo, ka tas nekas – ar auto varot braukt, jo redzamībai jau tas īpaši netraucē.

Vēlāk, pārdomājot situāciju, nonācu pie dažiem secinājumiem.

Pirmkārt, šī bija tā reize, kad avārija notika neveiksmīgu apstākļu sagadīšanās pēc. Mašīna, kas griezās pa kreisi pirms manis, ļoti neveiksmīgi aizsedza velosipēdistu, tāpēc mēs viens otru nemaz neredzējām. Es neesmu velosipēdistu nīdējs uz ceļa, tieši pretēji – vienmēr cenšos tos palaist, apbraukt pa gabalu un visādi citādi rīkoties pret tiem pēc iespējas pieklājīgāk un pēc iespējas uzmanīgāk. Tāpat kā ar motociklistiem. Bet šī bija situācija, kura, ja atkārtotos, visticamāk būtu ar tieši tādu pašu iznākumu.

Otrais secinājums – bija vērts ieguldīt naudu labās riepās. Ja mana mašīna nespētu tik strauji nobremzēt, nevar zināt, vai velosipēdists tiktu sveikā ar "viegliem miesas bojājumiem". Bet dzelži – tie ir tikai dzelži.

Tāda lūk neveiksmīgi-veiksmīga situācija. Zvanot vēlāk uz policiju, noskaidrojās, ka cietušais atteicās ierosināt pret mani krimināllietu.  Arī patīkami.

 


12 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
hehe, 08.08.2010. 10:29:21 (ip:78.84.211.188)
Komentāra reitings: 1.286

Deni, man liekas, ka tu spēj palielīties pilnīgi ar jebko

KasparsM, 08.08.2010. 10:43:41 (ip:93.177.224.38)
Komentāra reitings: 0

Manuprāt, ļoti sakarīga rīcība. Pat ja esi kļūdījies, dari visi, kas no tevis ir atkarīgs, lai izlabotu situāciju.

Tāpat savlaicīga atvainošanās var palīdzēt izvairīties no daudzām krimināllietām. Par šo ir liels absurds ASV, kur juristi iesaka ārstiem nekad neatvainoties par nesekmīgām ārstniecībām, jo tiesā to uzreiz kvalificēs kā vainas atzīšanu. Bet pētījums parādīja, ka tieši ārstu neatvainošanās ir vislielākais iemesls, kāpēc pacienti iesūdz tiesā ārstus. Savukārt ja ārsti atvainojās, tad visbiežāk pacienti nevēlējās tiesāties, pat ja tā patiešām bija ārsta vaina. Ir ko aizdomāties, vai vienmēr jurista padomi tiešām ir klienta interesēs?

deni2s, 08.08.2010. 12:37:02
Komentāra reitings: 0

hehe, ja tu domā, ka ar šādu situāciju es ļoti lepojos, tad ļoti maldies. Uzskatu, ka man ļoti paveicās, jo varēja būt arī bēdīgāks rezultāts, un priecājos, ka es no savas puses esmu darījis visu, ko varēju, lai nebūtu bēdīgāks rezultāts nedz cietušajam, nedz man.

Ieguvu ne tikai jaunu pieredzi, bet arī vielu pārdomām.

AS, 09.08.2010. 09:15:00 (ip:81.198.215.186)
Komentāra reitings: 0

Labi, ka neesi velosipedistu nīdējs, tas priecē :)
Dažreiz velobraucējus, tiešām ir grūti ieraudzīt. Ar to arī rēķinos braucot ar velo. Vajadzības gadījumā rokas jātur uz bremzēm.

cuu508 (cuu508@gmail.com), 09.08.2010. 09:19:20 (ip:87.110.105.217)
Komentāra reitings: 0

Negadījumi gadās, un labi, ka sanāca kā sanāca nevis bēdīgāk.
Lai arī vainīgs bez šaubām autovadītājs, velobraucējiem šādās situācijās arī der piesargāties, --lai kurš tur sanāk vainīgs, cietīs tak pats. Braucot pāri krustojumam, īpaši aiz lielgarbarīta tr.l., 1) skatāmies, vai kāds pretī braucošais taisās griezties pa kreisi 2) cenšamies braukt tā, lai pretī braucošais varētu mūs pamanīt 3) esam gatavi, ka nepamanīs

deni2s, 10.08.2010. 19:43:32
Komentāra reitings: 0

Nē, velosipēdistus cienu, nevis nīstu. Vakar pastaigāju vairāk pa Rīgu un sapriecājos, ka tik daudz velosipēdisti ir saradušies. Lai gan, no otras puses sajutos kā gājējs mazliet nedroši uz trotuāra, pa kuru diezgan lielā ātrumā brauc ar riteņiem pavisam tuvu garām. Bet tagad uz ielas viņus dzīt arī žēl, pēc šāda atgadījuma :)

Šodien tika nomainīts stikls - tagad ir pat daudz labāk, nekā bija pirms tam, jo izrādījās, ka iepriekšējais stikls nebija oriģināls, varbūt tāpēc šķiet, ka tas bija mazliet tumšāks par jauno, turklāt pie viena nomainīju mašīnai dažus sīkumus, kas laika gaitā bija mazliet apvazājušies. Padomāju, ka ja jau maina, tad jāizdara viss kā nākas līdz galam, jo atsevišķi ar sīkumiem nebūs nedz laika, nedz vēlmes ķēpāties.

Varbūt rīt aizbraukšu uz policiju, ja sanāks laiks, lai pieņem lēmumu par sodu.

deni2s, 18.08.2010. 19:11:11
Komentāra reitings: 0

Lēmuma pieņemšana aizņēma 5 minūtes (Lūdzu personas apliecinošu dokumentu, bla bla bla notriecāt velosipēdistu bla bla bla, tā bija? Jā, skaidrs. Paldies, uzredzēšanos.), man uzlika naudas sodu 20 Ls apmērā.

Nezinu, vai tas ir daudz, vai maz (maksimālais sods it kā esot 50 Ls, lai gan saplēstais vējstikls izmaksāja vairākas reizes dārgāk), bet man šķiet, ka šai situācijai tas ir godīgs un samērīgs sods. Nejūtos abižots.

Jonis (adijumi@mail.com), 08.07.2011. 19:24:05 (ip:78.84.176.87)
Komentāra reitings: 0

No jā. Nav patīkami ka tā gadās. Braucot ar velosipedu vēl ir traki ja gadās braukt garām vārturūmēm jo nereti no tām uz ceļa mašīnas izskrien tik ātri, ka ja kas pat bremzēt īsti nav laika.
Interesanta lapiņa facebookā arī ir Ile Racing, kas arī kaut kā tagad uzdarbojas. Karsta vasariņa laikam.
http://www.facebook.com/pages/Ile-Racing/241128315916071 Un, lūdzu nospied - man patīk un izpalīdzi augošai autosporta komandai.

Crex, 15.08.2011. 07:54:39 (ip:78.84.229.113)
Komentāra reitings: 0

He, interesanti palasīties. Man tikai rada pārdomas viena lieta:

#1 Man čoms uztaisīja avāriju - uz T veida krusta izlīda ārā uz galvenā ceļa, kā rezultātā viņam ielika busiņš pa pakaļas riteni. Saskaņotais paziņojums, autoevakuators un viss. Rezultātā oficiāli valstij - 0Ls sodos un 0 punkti.
#2 Tavs gadījums - izsaukta ātrā palīdzība (konkrēta cilvēka vainas dēļ, kas nezinu cik Ls tīri izmaksā izsaukums, bet noteikti vairāk par 20 Ls sodu, kas pat to nesedz.) policija, cietušais (viņam par velo apskādēšanu tad vispār nekas nepienācās?) reāli veselības draudi un valsts mīnusos. Rezultātā oficiāli valstij - 20Ls sodos un 0 punkti.
#3 Es pats, mazliet neuzmanības, mazliet stulbuma pēc vienā krustojumā izripināju 0,1 sek kad bija sarkanais ieslēdzies. Pēdējais krusts uz Ulmaņa gatves ārā no Rīgas (pie Spices, kur tā 800 gadu zīme). Neviens necieta un bez poličonkuļu ziņas būtu turpinājis braukt nevienam netraucējot. Rezultātā oficiāli valstij - 50Ls sodos un 4 punkti.

Vai sodi ir adekvāti un samērīgi? :)

deni2s, 17.08.2011. 22:55:36
Komentāra reitings: 0

Par #2 - uzskatu, ka man paveicās. 20 Ls nav pārāk daudz, bet punktus gan kaut kādus iedeva. Ja nemaldos, tad divus. Ātrās palīdzības izsaukumu apmaksā nevis soda nauda, bet nodokļi, kurus maksājam mēs visi, neatkarīgi no tā, vai mums ir nepieciešami ātro pakalpojumi vai nē (kas gan ir pareizi, jo nekad nevar zināt neko).

Par #3 - tas, ka neviens necieta, nenozīmē, ka tas nav pārkāpums. Šajā gadījumā, kad tur vēl bija klāt policija, neviens necieta. Bet cik tad tādus gadījumus potenciāli tu radi tad, kad nav klāt policija? Iespējamība diezgan augsta. Bet nu, pieņemsim, ka tev vienkārši nepaveicās.

Par #1 - izklausās pārāk neticami, ka viss tā pa nullēm. Bet, kas to lai zin...

Crex, 24.08.2011. 08:58:03 (ip:78.84.15.99)
Komentāra reitings: 0

#2 Par ātrajiem protams, ka tos apmaksā no nodokļiem utt. Vienīgi man šķiet, ja ātrie ir izsaukti, jo tos vajag personai X, bet tāpēc, ka persona Y iesita ar vāli pa galvu Xam, tad būtu jāpiedzen izdevumi no personas Y, jo X nespējas stāvoklim/ātro izsaukšanai ir konkrēts ļaundabīgs (tīšs vai netīšs ir cits jaut.) iemesls.

#1 Ja būtu izsaucis policiju, tad jā, būtu tur tāpat kā tev, sods, punkti. Bet tā kā bija tikai saskaņotais paziņojums un apdrošinātājs, tad nav jau nemaz kam protokolu rakstīt. Šo zinu, jo biju klāt, eskortēju čomu līdz ar autoevakuatoru uz remontdarbnīcu. Tas bija arī liels pārsteigums man, ka valstij no tā nekas.

#3 Nestrīdos, ka nebija pārkāpums, bija. Atzīstos, vainīgs. Es tikai salīdzināju sodu ar pārējiem gadījumiem, kur reāli cieta cilvēki, ar formālu pārkāpumu.

deni2s, 25.08.2011. 18:42:49
Komentāra reitings: 0

;)

Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Отзывы о пансионатах для пожилых: что говорят реальные клиенты платные пансионаты для пожилых людей <a href=pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru>pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru</a> .

pansionat_tzol

<a href="/"https:krrakken.com>, кракен официальная ссылка</a>

Wilfordsopscopefer

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

MasonSax


ienāktreģistrēties